View Single Post
Staro 27.06.2020., 17:03   #266
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Ajde da malo trabunjam i o shipping kontejnerima. Standardne dimenzije (vanjske) duljeg i višeg kontejnera su (DXŠXV) 12180mm x 2440mm x 2900mm odnosno unutarnje 12110mm x 2340mm x 2690mm.

E sad, po meni da bi gradnja od kontejnera imala smisla, treba s kontejnerom ne izvoditi ludorije. Ljudi znaju složiti 4 kontejnera (dva spojena po dužoj stranici i onda još dva gore) gdje izrežu veliki dio pregradnih stijena, dodaju hrpu pojačanja i oplate kako izvana tako i iznutra. Mislim da takva gradnja uništava bilo kakav privid isplativosti. Mislim da neki ljudi vole postindustrijski izgled kontejnera izvana a unutra enterprise

S druge strane, ako nećeš spajati više kontejnera, problematična je širina a ni visina nije idealna, dovoljno je da staviš 20 cm oblogi dolje i 20 cm oblogi gore i već si na 2290. Mogu se obloge staviti i izvana, ali po meni to skroz poništava prednost takve gradnje gdje praktično oplata kontejnera treba biti oplata kuće. Širina jednog kontejnera je po tome pitanju još i gori parametar gdje ćeš za tili čas biti ispod 2 m efektivne širine.

Ali svakako bih kazao da je visina puno problematičnija, jer je jednostavnije i jeftinije spojiti dva kontejnera po dužini nego dodavati gore visinu.

Naravno da sva ova priča ovisi o situaciji. Npr. ako ti je moguće nabaviti dva kontejnera uz male transportne troškove za mali novac, mogu ti se otvoriti vidici i skroz promijeniti računicu. Isto vrijedi i za gore navedenu slamu, ali alternativni materijali bez "papira" kod nas će biti svemirski brod još narednih 20 godina minimum.

Zadnje izmijenjeno od: mkey. 27.06.2020. u 17:10.
mkey je offline   Reply With Quote