View Single Post
Staro 25.06.2020., 17:51   #257
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
@sakomako: Sad me potežeš, znaš i sam na što mislim pod "klasična montažna gradnja". Onih 99+% montažnih građevina u RH

Nemoj me krivo shvatiti, i sam pratim 10ak "living small" i sl. kanala, ali kad vidim što se vani radi i kakve su im mogućnosti (kuće u vukojebini, kuće na tuđoj zemlji, kuće od svakakvog materijala, na drveću, pod zemljom), mi smo još zaostali po tom pitanju. I zato eto kad se već priča o nekim mogućnostima, zanimalo me piše li gdje takvo što i raspoznaje li uopće ova naša banana od države takvu građevinu. Zapravo sva ona 4 pitanja se i meni vrte po glavi, da ne ponavljam... Ništa, pratim dalje!

Uzmi primjer ove arhitektice. Ovakova kuća i sa ovim materijalom nije nigdje specificirana u zakonu niti u tehničkim normativima važećim u RH, a ipak je dobila sve potrebne dozvole. Kao što netko reće u GB je to normalna gradnja.

Inače u ovaj drveni okvir ide jako prešana slama i sa obje stramne se zatvara sa glinom. Vidio sam čak četverokatnice građene sa ovim sistemom. Kuće izvana izgledaju jedako kao i sve ostale rađene od drugih materijala. Naravno da postoje određena ograničenja na dimenzije okvira, visine katova, raspone, ali za zgradarstvo ne mijenja bitno jer su rasponi standardni, dakle konstrukcija je nosiva. Sportske hale se siguno neće na taj naćin izvoditi.Tendencija sa stanovišta održivosti je da se kod gradnje koristi što je više moguće lokalne materijale, kako se zbog prijevoza ne bi dodatno onečišćavao okoliš. Tj. tzv. zelena gradnja, ali ne onako kako to ovi kod nas propagiraju. Inače prednost slame je u maloj potrošnji energije da bi je se ugradilo, za razliku od drugih izolacionih materijala gdje se za njihovu proivodnju troše enormne količine energije, pa je na kraju pitanje koliko su to tzv. zeleni materijali.

Nema tu neke velike opasnosti od požara jer slama u takvom stanju teško gori. Jedina negativna strana je da su zidovi debljine 50 do 60 cm na više, pa je dosta mala iskoristivost brutto neto u odnosu na druge materijale. Prednost je ta što je slama besplatna.
sakomako je offline   Reply With Quote