View Single Post
Staro 25.06.2020., 16:47   #252
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Moze neki pravilnik, link, slovo na papiru koji potvrdjuje da se to moze ili se samo usporedjujemo s ostatkom EU i Amerikama? Jer sam stekao dojam da ti zarko VJERUJES u kontejnerske kuce kao buducnost zivljenja, ali nisi SIGURAN je li to u Hr administrativno tako jednostavno podignuti kao sto se dizu npr montazne kuce.

Edit: ok, imamo zagovornika betona i armature, i jednog za alibaba kontejnere i gradnje kuce DIY metodom. Zasto nemamo jednog zastupnika za klasicnu, udomacenu montaznu gradnju pa da pokrijemo sve domene
Radije daj link gdje piše da to nije dozvoljeno, jer ja sam objanio proceduru po zakonu i kako može. Primjer ti je ona arhitektica sa kućom koja ima ispunu od prešane slame u zidovima, iako tog građevnog materijala nema u našem zakonu kao ni tehničkih normi za taj materijal i način na koji se u njezinoj kući koristi. Jedino što postoji su slamnati krovovi, ali to je nešto sasvim drugo.

Što uopće znači klasična montažna gradnja?

I ona može biti kontejnerskog tipa ali nema nosivu konstrukciju od metala već drva. Može biti od prefabriciranih elemenata, a može biti tako da na gradilište dođu samo nosivi elemetni koji se montiraju, a onda slijedi oblaganje kuće i krovnih površina.ili sami elementi koji se montiraju zajedno sa oblogom su nosivi konstruktivni dio. I opet je montažna gradnja jer se nosiva konstrukcija montira a ništa se ne zida ili betonira na licu mjesta osim temelja, a kod kontejnerskog tipa i temelji mogu biti prefabricirani.

No u svakom slučaju gotove prefabricirane konstrukcije imaju svoju prednost u odnosu na klasičnu gradnju, što se najbolje vidjelo na primjeru iz Kine gdje su bolnicu sa 1000 kreveta podignuli u 10 dana. Klasičnim načinom sada bi ju vjerojatno završavali, a kod nas bi još radili zadnju etažu i to samo golu konstrukciju.

Nisam ja pobornik niti jednog načina građenja jer svaki ima svoje prednosti i mane. No kako uvijek cijena igra najvažniju ulogu u svemu, onda su tu u velikoj prednosti kuće izgrađene od rabljenih kontejnera, jer s obzirom da je metal u pitanju, fleksibilnost je velika kao i mogućnosti koje iz tog proizlaze vidjeti linkove na Youtube video. Sve ovisi o tome što se želi i koliko se ima novaca, a naročito ako se može negdje ušparati i sam neke stvari napraviti bez neke velike pomoći rodbine i prijatelja, a to se kod kontejnerskih kuća vrlo lako može jer ne treba veliko stručno znanje, a nisi toliko ni ovisan o vremenskim uvjetima jer se najveći dio radova odvija u zatvorenom prostoru. A prednost je također što nije potrebna izvedba klasičnih temelja, smanjuje cijenu i skraćuje vrijeme. Ako nema žurbe i hitnosti čovjek može i sam sve napraviti, tako da je jedini trošak materijal kao i svoje vrijeme koje se utroši na preuređenje takovog kontejnera.
sakomako je offline   Reply With Quote