Citiraj:
Autor xlr
Moze neki pravilnik, link, slovo na papiru koji potvrdjuje da se to moze ili se samo usporedjujemo s ostatkom EU i Amerikama? Jer sam stekao dojam da ti zarko VJERUJES u kontejnerske kuce kao buducnost zivljenja, ali nisi SIGURAN je li to u Hr administrativno tako jednostavno podignuti kao sto se dizu npr montazne kuce.
Edit: ok, imamo zagovornika betona i armature, i jednog za alibaba kontejnere i gradnje kuce DIY metodom. Zasto nemamo jednog zastupnika za klasicnu, udomacenu montaznu gradnju pa da pokrijemo sve domene 
|
Radije daj link gdje piše da to nije dozvoljeno, jer ja sam objanio proceduru po zakonu i kako može. Primjer ti je ona arhitektica sa kućom koja ima ispunu od prešane slame u zidovima, iako tog građevnog materijala nema u našem zakonu kao ni tehničkih normi za taj materijal i način na koji se u njezinoj kući koristi. Jedino što postoji su slamnati krovovi, ali to je nešto sasvim drugo.
Što uopće znači klasična montažna gradnja?
I ona može biti kontejnerskog tipa ali nema nosivu konstrukciju od metala već drva. Može biti od prefabriciranih elemenata, a može biti tako da na gradilište dođu samo nosivi elemetni koji se montiraju, a onda slijedi oblaganje kuće i krovnih površina.ili sami elementi koji se montiraju zajedno sa oblogom su nosivi konstruktivni dio. I opet je montažna gradnja jer se nosiva konstrukcija montira a ništa se ne zida ili betonira na licu mjesta osim temelja, a kod kontejnerskog tipa i temelji mogu biti prefabricirani.
No u svakom slučaju gotove prefabricirane konstrukcije imaju svoju prednost u odnosu na klasičnu gradnju, što se najbolje vidjelo na primjeru iz Kine gdje su bolnicu sa 1000 kreveta podignuli u 10 dana. Klasičnim načinom sada bi ju vjerojatno završavali, a kod nas bi još radili zadnju etažu i to samo golu konstrukciju.
Nisam ja pobornik niti jednog načina građenja jer svaki ima svoje prednosti i mane. No kako uvijek cijena igra najvažniju ulogu u svemu, onda su tu u velikoj prednosti kuće izgrađene od rabljenih kontejnera, jer s obzirom da je metal u pitanju, fleksibilnost je velika kao i mogućnosti koje iz tog proizlaze vidjeti linkove na Youtube video. Sve ovisi o tome što se želi i koliko se ima novaca, a naročito ako se može negdje ušparati i sam neke stvari napraviti bez neke velike pomoći rodbine i prijatelja, a to se kod kontejnerskih kuća vrlo lako može jer ne treba veliko stručno znanje, a nisi toliko ni ovisan o vremenskim uvjetima jer se najveći dio radova odvija u zatvorenom prostoru. A prednost je također što nije potrebna izvedba klasičnih temelja, smanjuje cijenu i skraćuje vrijeme. Ako nema žurbe i hitnosti čovjek može i sam sve napraviti, tako da je jedini trošak materijal kao i svoje vrijeme koje se utroši na preuređenje takovog kontejnera.