25.06.2020., 16:07
|
|
Registered User
Datum registracije: May 2013
|
Citiraj:
Autor Pomo
Prosječan 'rvat gradi kuću. Gleda sve što može napravit sam/rodbina/frendovi.
Što i plati, gleda platit bez računa.
Ergo, klasika je jeftinija. Da se sve plaća sa davanjima državi, montažna mora izać jeftinija.
Ali isto tako prosječan balkanac vjeruje samo u ono što je ziđano.
Inače nevalja.
Nego, pitanjce za stanovnike glavnog grada, što je vjerojatnije, da će ti šleper pokosit kuću, ili da će istu sravnit potres po zimi, za vrijeme epidemije?
Ili bar dimnjak od plina. Montažnu ćeš grijat na DT, pa te i za to boli tuki.
Bar 50% Hrvatske je na trusnom području. Pa ti vidi što bolje dura potres, montažna ili obožavane kamene kuće u Primorju.
Zanimljivo kako je šleper argument, a potres nije...
Kod nas čak i zgrade koje su građene kako treba, yebeš statičara, susjedi potpišu da probiješ noseći zid i vozi Miško, spojio si dnevni i kuhinju.
Ili kad ti pametni zidar na preniskom nadvoju "malo oštema i obrusi armaturu", što sam na moje oči gledao kako se radi u adaptaciji.
Kakva bolan promjena nadvoja, i što je to armatura u donjem nosećem dijelu...
Razmišljao sam o gradnji, na kraju kupio stan, ali da si mogu priuštit teren, motažna all the way.
|
Kontejnerski tip montažne kuće isto može raditi sam, nije ništa komplicirano i ne trebaju neki specijalni alati, flekserica, pila za metal, kao i aparat za varenje i bušilica. Ovdje se također skoro sve može napraviti u vlastitoj režiji, dakle trošak je samo materijal pa na kraju dođe jako jeftino. Ako se ne kupuju prefabricirane kuće, rabljeni kontejneri su jeftini, a sada dalje sve ovisi o opremi i oblogama unutarnjim pa onda i vanjskim ako se želi. No tko zna može proći prilično jeftino. Dva kontejnera se mogu i spojiti da se dobije veća unnutarnja površina micanjem unutarnje strane kontejnera na spoju i ubacivanjem jednog ili dva stupa ili dodavanjem grede. Koga zanima neka si pogleda na Youtubu što sve ljudi rade i koliko ih to na kraju košta. Rezultati na kraju izgledaju fantastično, no ima i onih koji se nisu maknuli po izgledu dalje od golog izgleda kontejnera, no ista stvar se događa kada se gradi i klasičnim načinom, jer opet na kraju ispadne ciglana, jer nikada niti ne stave fasadu na takovu kuću.
Možeš za probu napraviti viksu od dva manja kontejnera i vidjeti kako ti ide. Cijena nije neka, a tereni ne moraju za viksu biti pretjerano skupi. Na njoj se izvježbaš, utvrdiš gradivo i onda jednog dana kreneš u izgradnju montažne kuće kontejnerskog tipa. Naravno prije svega sve bacit na papir, nacrte, tehnologiju rada, materijale, cijene i količinu potrebnog rada i usporedit sa klasičnom gradnjom i montažnim kućama koje se nude na našem tržištu. A ostaje i treća mogućnost kupiti gotovu kontejnersku kuću koja se samo postavi uz vrlo malo dodatnog rada na njoj, no to je već skuplja varijanta, no još uvijek jeftinija od montažne gradnje koja se nudi kod nas.
No u svakom slučaju cijena stana neke kvadrature trebala bi omogućit izgradnju montažne kuće najmanje dvostruke kvadrature. Ako se proda stan i sa kupcem dogovori iseljenje u roku 3 mjeseca i sve se dobro isplanira, novac od prodaje stana trebao bi biti dovoljan za izgradnju montažne kuće bilo kojeg tipa.
|
|
|