Pitanjce oko vrata na terasu... stolari koje sam pitao imaju svaki svoje mišljenje pa skupljam ideje gdje stignem :-)
Stan na moru, prizemlje, dosta tuče sunce preko terase. Staklena stijena širine 3m i visine jedno 2.2m (štok) prema terasi, polovica je fiksna, polovica su ona otklopna ili kako se zovu klizna vrata - izvlače se prema unutra par cm i onda kliznu u stranu.
U planu je zamjena te stolarije koja je drvena i dotrajala.
Nisam dovoljno pametan kakva vrata uzeti: PVC, aluminij, opet klizna, s normalnim vratima na pante,...
Problemi:
- napravio sam prolaz na terasu, htio bi da mogu otvoriti vrata i s te strane
- stan je u prizemlju i iako je s te strane šuma, tu je prolaz do susjedne zgrade i tko god prolazi pješke zaviruje preko terase. Smanjiti koliko je moguće vidljivost izvana. Ne znam kako, ona metalizirana stakla mi padaju na pamet?
- kako je to 1.5m klizni dio, stolar me odgovara od PVCa, veli da će ispasti teški okvir
- izvana su grilje (škure) što mi je muka otvarati zatvarati svaki put.
- Ako stavim rolete, onda imam problem prozračivanja. Obično po noći otvorim vrata i neki od prozora na suprotnoj strani stana i zatvorim grilje, zrak struji i fino se rashladi do jutra. Kako to napraviti s roletama? Ako ih dignem, otvoreno je, a stan u prizemlju, radije ne bi izazivao provalnike

- naginjem rješenju da ostavim pola i dalje fiksno zatvoreno, a preostali dio podijelim na dva, kao standardna balkonska vrata - drugi dio se otvori po potrebi. Vjerujem da bi to ispalo jednostavnije i pouzdanije na dulji rok od teških kliznih vrata?
- stan je dobro izoliran termo fasadom, iznutra se grije kimom bez problema. Da li ići na dvoslojna, troslojna stakla, premazi,... cijene dosta variraju, koliko se to osjeti u praksi?
- uplanu je i gradnja fiksne nadstrešnice iznad te terase koja će malo smanjiti sunce, ali ne želim previše zagraditi jer preko zime baš fino grije unutra.
Svaki prijedlog je dobrodošao :-)