Složio sam si Mikrotik router sa Raspberry pi ZERO i PiHole sustavom.
Pa ajmo redom.
Htio sam da mi sve na mojoj lokalnoj mreži bude bez reklama kad surfam sa moba, kompa, tableta itd.
Prvo sam složio Pihole na RPI 3B i radi to fino, instalira se PiHole po uputstvima sa
njihove stranice.
PiHole postavke: adresu PiHole sam stavio u isti range kao i Mikrotik(192.168.88.150) gateway mi je adresa od routera (192.168.88.1)
Zatim u Mikrotiku pod IP-DNS staviti IP adresu od raspberry-a (maknuti ostale DNSove da se izbjegne mogućnost obilaženja raspberry-a) i pod DHCP Servers-Network promjeniti na prvom unosu DNS i staviti adresu od raspberry-a.
Nakon toga reboot svega da uređaji na mreži dobiju novi DNS server.
Ali to nije sve

Nakon svega mi RPI 3B treba za nešta drugo, a RPI Zero mi u ladici čeka. Pa sam naletio da se može složiti da ZERO preko USB-a na Mikrotiku glumi LTE uređaj i preko njega koristiti PiHole.
Ima nekih uputstava po netu, ali ništa nije skroz jasno sa svim postavkama, pa sam u pokušaj/pogrešku došao do riješenja i trenutno mi sve radi super.
Na Zero instalirati novi Raspberry OS, Buster-LITE. Skinuti image sa raspberry stranice i sa balenaEtcher prebaciti img na MicroSD karticu.
Nakon toga na kartici otvoriti (najbolje sa Notepad++):
- config.txt i na kraj dodati "
dtoverlay=dwc2" (bez navodnika)
- cmdline.txt te poslije rootwait dodati "
modules-load=dwc2,g_ether"
- na kartici stvoriti prazan fajl sa nazivom ssh bez ekstenzije (kako bi se omogućio ssh kod bootanja )
Nabavite si USB na MicroUSB kablić koji nije samo za punjenje nego ima sve žice unutra zbog podataka. Zero inaće na USB portu (ne power port) ima USB OTG.
Ubaciti MicroSD karticu u Zero, spojiti Usb kabal na USB port na Zero-u, spojiti na komp i pričekati da se pojavi novi mrežni uređaj u windowsima.
Sa Putty-jem pristupit raspberry-u:
pi@raspberrypi.local, password=raspberry.
Nakon što se otvori Terminal idemo ovako:
sudo nano /etc/modprobe.d/g_ether.conf
Otvori se prazan fajl i u njega unesite:
options g_ether idVendor=0x05ac idProduct=0x1402 iProduct=Pi0 iManufacturer=Raspberry
Spremit i zatvoriti fajl.
Napraviti Share interneta svoje postojeće mreže u Windowsima kako bi Raspberry dobio net te dalje nastavite sa instaliranjem PiHole-a.
curl -L install.pi-hole.net | bash
Nakon naredbe se instalira PiHole. Kada dođete do postavki IP adrese, stavite drugi range adrese nego vaš Mikrotik, Recimo tik je 192.168.88.1 vi raspberry stavite na 192.168.55.2, a gateway na 192.168.55.1.
Napomena: Na kraju podešavanja zapišite lozinku za pristup PiHole sustavu
Nakon istalacije i podešavanja isključite RPI iz kompa, isključite Mikrotik, i uključite RPI u Mikrotik.
Nakon bootanja, trebali biste dobiti LTE uređaj pod Interfaces-LTE.
Treba podesiti adresu LTE uređaja pod IP-Addresses, idete na + i dodajte adresu 192.168.55.1 na interface LTE.
U postavkama firewalla pod NAT dodajte masquarade za LTE uređaj kao što je i masquarade za vaš postojeći net.
Onda isti korak kao i kod RPI 3b što sam napisao:
Zatim u Mikrotiku pod IP-DNS staviti IP adresu od raspberry-a (192.168.55.2) (maknuti ostale DNSove da se izbjegne mogućnost obilaženja raspberry-a) i pod DHCP Servers-Network promjeniti na prvom unosu DNS i staviti adresu od raspberry-a (192.168.55.2).
Nakon toga reboot svega da uređaji na mreži dobiju novi DNS server.
Nakon svega možete preko svoje mreže pristupiti PiHole preko adrese
192.168.55.2/admin
To je to, ja sam par dana pokušavao kako imam vremena i danas ubo. Možda nekom bude zanimljivo. Uvijek nađem uputstva ali pola fali, i tako.
Korišteno je:
https://www.raspberrypi.org/downloads/
https://github.com/pi-hole/pi-hole/wiki/Getting-Started
Google
Znaći Zero se može uredno koristiti sa Mikrotik opremom, a ostali RPI modeli uredno rade sa svakim routerom jer se spaja preko LAN-a.
I fino imate add free home internet
Moj setup:
https://www.dropbox.com/s/23i1akdd3u...605_112038.jpg