01.06.2020., 22:00
|
|
|CTS|MeanBoss|
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
Autor adaksinjo
ne grijem se na pelete niti ih zagovaram, nego se prvenstveno referiram na ovo:
jedina stvar koju ti pokušavam obrazložiti je da DT dolazi u obzir samo u dobro izoliranoj novogradnji ili u adaptiranoj starogradnji koja je prošla poštenu energetsku obnovu. prosječna kuća novogradnja zadnjih godina teško da može ispasti ispod 100k eura do useljenja. ugrubo, dizalica topline (uređaj, cijela kotlovnica i ruke za instalaciju) u odnosu na centralno na drva je skuplja par tisuća eura. nek bude 5 tisuća eura, evo čisto da se ne zajebem. to je 5% od ukupne investicije, a u toj kući će netko živjeti godinama, možda do kraja života. nikad neće morati raditi ništa od već navedenog (priprema drva za ogrijev, loženje, čišćenje, pepeo itd), a ako taj netko ima taj novac, doslovno mora biti lud da odabere drva ispred plina (ako je dostupan na lokaciji) ili ispred DT (ako ima para za nju).
tvrdiš da je DT neisplativ način grijanja, a radi se samo o tome da bi u loše izoliranom objektu velika potrošnja struje pojela svaku potencijalnu uštedu.
|
Točno to što si napisao, uređenje gornjeg kata kuće(koji je bio ozidan porotherm blokom) i koji je imao zatvore, čak i instalaciju za centralno grijanje(postavljeno prije 10 godina, mene je sve skupa do useljenja izašlo nekih 55000€. Mogao sam staviti peć na pelete na pripremljenu instalaciju, mogao sam i na drva... Ali baš zbog jednostavnosti i jednostavno sigurnosti odlučio sam se za DT. Peć na drva mi je bio prvi izbor... Jer sam se u stanu grijao tako, ali kada sam se sitio bojanja svake godine, pripreme drva svake godine, cijena koje malo po malo idu gore... DT mi je ispala najsigurnija i future proof opcija. Brate ako ostanemo bez struje,onda možemo u k svi... 😂😂😂
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
|
|
|