View Single Post
Staro 31.05.2020., 21:11   #53
domina
Premium
Moj komp

domina's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Trenutno također kontam šta uzeti za grijanje, iako sam se definitivno odlučio za pirolitičku peć, sad je još samo pitanje kojeg proizvođača i koja cijena..

Od peleta sam odustao u roku odmah čim sam počeo sa proučavanjem.
Peleti su super stvar za nekog tko ima stolarsku radionu da sebi godišnje može proizvest peleta kao nusprodukt npr. za grijanje radione/tvornice te dodatnim viškom kuću, dvije tri.

Kao obični smrtnik ja ne znam kakvo je stanje na tržištu, ne znam kome se obratiti, gdje kupiti, a čak i da nađem dobavljača, rizik od rasta cijene je brutalan, a kvaliteta upitna.

Pelet je zamišljen da se koristi na nekom mikro lokalnom tržištu. Znači imate selo s pilanom i pola sela se grije na pelete. Sve ostalo je čista pušiona prije ili kasnije. Jer ako cijelo selo kupi pelet peći, potražnja će porast, time i cijena, trebat će uvest određene količine da se nadmiri ostatak sela.. i tako ćete ovisit o nekom trećem, ne pouzdanom, upitne kvalitete.
Nemojte ić na pelete zato jer ste čuli da su zakon. Ja Vam isto mogu reć da su peleti super, ali samo ako ste sigurni da ih možete nabavit po stabilnoj cijeni sljedećih min 15ak godina. Te uz uvijet da nikome ne preporučate peć na pelete jer tako ćete sebi napravit konkurenciju (ostatak sela će nabavit peći na pelete ).

Eto to je moje razmišljanje.
domina je offline   Reply With Quote