Uglavnom poanta moje priče je:
i5 10600K je "best gaming cpu", "pravi gamer" će platiti extra da dobije uglavnom jednoznamenkasti pomak sa rtx 2080Ti na 1080p
naspram R5 3600 + dobra B450 (cca 900kn) + ajmo stavit freezer 34 (iako bi stock mogao proći) = cca 2500kn
i5 10600K + Z490 pazi još računam najjeftiniji cheap ass Z490 + neki bolji cooler (nećemo uzeti freeera 34 jer ima veći OC potencijal, ali nećemo niti top AiO s kojim su većinom recenzirani), ajmo reći 100 eura za neki top air cooler, recimo noctua = 4500kn
konzervativnom procjenom - 80% veći troškovi radi u prosjeku jednoznamenkasti "bolji u gamingu" sa rtx 2080Ti na 1080p. Ponavljam da je tu moglo još gore biti sa pločom i coolerom (ryzenu uzeo top B450 za primjer gdje se moglo 300kn skinuti i imati OK B450, entry kao entry i intelu, mogao sam intelu uzeti jeftiniji cooler, no mogao sam ryzenu i ne uzeti ikakav cooler ako ćemo komparativno cicijat), komotno ide i do duplo veće cijene ili preko. I onda se čude zašto se intel ne prodaje na DIY tržištu? Iako se većina ne kuži, nisu ljudi vesla sisali.
Sad tu dolazi RAM u priču. Nisam ga računao jer sam za obje konfiguracije mislio na neki isti mainstream 3000-3200mhz Cl16 ram. A prema svim dostupnim podacima teško se tu može progurati priča "ryzenu treba bolji ram" kad intel ima više benefita (u najgorem slučaju jednako) od high end ram kita, pogotovo što može raditi i na 4000mhz itd.
No bitno je da je priča:
- ryzenu "treba" brzi ram (intela ćeš kao vrtiti na najjeftinijem ramu ili istom i bit će mu kao bolje)
- ryzen više skalira sa ram
- ryzen treba više tweakati za max perfomanse
- intel je plug and play, pa ako ne OC-aš i5 10600K nisi platio ništa. GN preklinje da ako se kupi da se obavezno ide u OC (uključujući i ring), da izvućeš što više što si platio
Dakle sumarum - ideš dati do duplo radi par postotaka, a onda je "bacanje novaca" ići na high end ram kit, koji ti može dati skoro jednako kao overclock. Ako se ide "yebat" za par %, onda nek se ide do kraja, za najbolje moguće gaming perfomanse, jer je tu skupi ram u čitavoj kombinaciji kap u moru. A value se samo pogoršava ako gledaš price/performance. Dakle ili gledaš value ili gledaš max performanse. Dat ćeš minimalno 2 soma više za koji %, ali nećeš još koju stoticu za top ram za još %. Najgora stvar u čitavoj priči je što će većina kupaca koja bude išla na i5 10600K zbog intel platrorme morati "uštipnuti" na gpu - dakle nebi mogao ni vidjeti razliku