View Single Post
Staro 30.05.2020., 09:00   #27
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Dobro izloirana kuca svakako pomaze no matematika veli ovo:

Potrošnja peleta : kg/h min 1,2 – max 4,5 ( kepo )
Od 6mj. sezone bar 4mj. se mora svaki dan loziti, dakle 30x4=120 dana x 24h = 2880h lozenja.

2880h x 1,2kg = 3456kg peleta kada ti Kepo radi na najmanjoj mogucoj snazi u najgora 4 zimska mjeseca.
Dakle ako je potrosnja za sezonu 2130kg onda je to prevedeno u sate grijanja 14,79h prosjecno kada pec radi i to samo za ova 4mjeseca.

To je moguce samo ako muz i zena rade a djeca u skoli pa je kuca "na žisku" do 14h kad se djeca vrnu pa u prosjeku grijanje radi skoro do jutra i opet žižak...
Mislim, pa kod koga god sam isao vidjeti kako to radi, svi tose oko 1 tonu mjesecno minimalno u ta 4 mjeseca a ovdje se prezimi sa 2 tone cijela zima ? Kad bi to bas tako bilo
vec bi 16 puta izolirao kucu i trosio 3834kn za cijelu zimu jer to je djaba grijanje Mozda je kuca na Costa Calmi ?

Uz nestandardnu zimu, peć sam malo reprogramirao tako da je moguće da manje troši. Ona radi u tom modusu tek kada voda u sistemu dosegne zadanu temperaturu ili zadanu temperaturu zraka(što u modu sa vanjskim termodtatom/prekidačem ne radi).
Temperatura je bila zadana 60 u hladnijim danima 65. Praktični nikada ne dosegne tu temperaturu zbog kratkog rada.
Radni dani kotao se pali u 15:30-16 pa najduže do 22h. Uglavnom ju isključujemo oko 20:30~21 kad ja idem u krevet jer umrem od vrućine, a tad je već 24°C u dnevnoj.
Vikendom ujutro kad ustanemo, 6-7-8 kako kad. Ako je sunčano, već oko 10-11 moram gasiti jer je 24° u dnevnoj i dosta je toplo. Pogotovo ako se ručak priprema u pećnici. Onda uključimo oko 16~17~18 ovisi o vanjskoj temperaturi, a ove zime više da se ugrije voda za kupanje i kupaonica i da se ne hlade zidovi previše
Mislim da ove zime nikada ujutro nije bilo ispod 20° u dnevnoj. Proplih zima se znalo događati kada su bili pravi minusi.
U ove 4 godine peć nikada nije radila cijelu noć.
Lokacija je okolica Bjelovara.

3 tjedna u 12. mjesecu sam bio na godišnjem.
Kvaliteta peleta je užasna. Sve ovo što vi kupite je premija naspram ovog, ali si zbog cijene to mogu dozvoliti. 1050kg mi stane u kotlovnicu pa tako i uzimam. Ove godine (čudo) nije bilo problema sa opskrbom.
Jedne godine je bila frka.
Kotao je plaćen gotovo 15000kn
Bila je neka ideja sa ćemo sami proizvoditi pelet pa je to prevagnulo. Imam i pripremu za plinski bojler no morao bi skupo platiti uvođenje plina, pa dok je ovako, ne planiram.
12m2 je podruma ispod jedne sobe, iza jednih vrata u hodniku je samo stiropor jer nisam još zatvorio ulaz u podrum. Hodnik je baš hladan i tu da je podno grijanje puno bi ljepše bilo u kući i lako moguće sa bi peć još kraće radila

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 30.05.2020. u 09:20.
Mihael je offline   Reply With Quote