View Single Post
Staro 29.05.2020., 16:07   #13
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
Kolega ima toplotnu pumpu za grijanje, ali i račun od 1300 kn mjesečno
Dok smo se grijali na plin solo a pod grijanje mislim na, topla voda u kuci za bilo sta i kuhanje, najveci racun je bio zime 2016 oko 1730kn jedan mjesec, prosjecan neki zimski ona 3mj najjace zime su oko 1300-1400kn a na godisnjoj razini to se vrtilo oko 6800kn. U pitanju je oko 120 kvadrata od kojih nekih 30-tak se ne grije bas 0-24 nego nekih 12h dnevno. Koliko sam skupio informacija o peletu i kako god racunao to ispada jos skuplje ! Pelet kao i plin je "gospodsko grijanje", malo posla ali to i platis bogme... ko ima i moze i nije mu zao, zasto da ne ? Nisam protiv.

Kak sam otisao u mirovinu a sacuvaj boze da si nadjem neki drugi posao, tolika sila bas nije..., u visku vremena koje se stvorilo odlucih ipak zavrnit pipu plinu i preci na drva. Plin je doduse ostao ali samo kao ispomoc ako se kamin zapusti/zagasi. Na godisnjoj razini to je sada oko 1500kn za plin sa kuhanjem i toplom vodom te 15/16m drva no cijenu za drva tesko mi je iskazati kada ih sam pravim. Da kupujem drva mislim da bi cijena bila ista kao na plin sa jedinom razlikom da plin koliko god jako radio jednostavno nije to taj osjecaj topline... Ajd mozda bi bila usteda nekih 500kn da se kupuju drva ovako privatno ali moze se ostvariti dodatna usteda ako kupujete klade jer za oko 6500kn se moze oko 30m drva napraviti iz 20 kubika klada no i za to treba imati prilazni put, prostor, volje i ipak malo bolja motorka no 30m drva ne potrosis za 1 zimu za 100 kvadrata, dakle za 2 godine klada imas drva za 3 zime tj. 3x20m otprilike.

Da su neznam, prihodi u kuci oko 2k€ na mjesecnoj bazi svakako plin, da ga nemam u ulici onda pelet ili struja jer nit brige niti pameti, odvrnes i platis...
Sad covjek koji je prvi postao krece graditi kucu, sumnjam da gleda na ustedu u lovi tipa 300kn gore dolje mjesecno mada mi nije jasno zasto nebi kombinirao sa plinom nego gleda na pelete jer sa njima je vise posla
a cijena je mozda jos i veca pa ne pronalazim logiku u upitu, mozda da malo detaljnije pojasni sta kao i zasto bas peleti ?