Tema: malo C++!
View Single Post
Staro 18.01.2006., 08:43   #6
Andeo
Premium
Moj komp

Andeo's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Originally posted by akegalj
kuzim to, ali sto mene zanima jest hoce li on ovdje kreirati pokazivac na "ponedjeljak" odnosno na 'p' ili ce vratiti polje pokazivaca( sto bi i trebalo znaciti *a[])!!?
:confused: kuzis!? Ili ce vratiti pokazivac na 'p' ili ce vratiti pokazivac na polje pokazivaca( koji zapravo pokazuju na pocetke svih stringova 'p', 'u', 's', 'c')
Ne, ne kužim šta ti nije jasno. Ti si kreirao pokazivač na dvodimenzionalno polje i točka. Drugo te ništa ne zanima, niti šta je u njemu niti koliko je! Sad preko toga pointera možeš ako hoćeš pristupiti bilo kojoj vrijednosti u tome polju pa i kompletnim stringovima. Za tebe dalje u radu nema nikakave razlike da li si kreirao obično dvodimenzialno polje ili pointer, dalje radiš normalno tako da ne znam ćemu tolika pitanja. Želiš ispisati kompletan string, super pristupiš preko *a (u primjeru ispišeš "ponedjeljak"), želiš samo prve stringove super i to pristupaš preko *a[0], *(a+1)[0] itd. Šta biš još htio raditi sa poljima? I druga stvar u 2.g rada nisam još došao u tu situaciju da koristim pointer na dvod. polja. Ima elegantnijih načina da se kodira...

Citiraj:
a sto se ovoga tice, mi smo u ova oba primjera gore i ovaj pridruzivali dvodimenzionalno polje pokazivacu, pa zasto onda u ovom drugom primjeru moramo naglasiti * uz b ... (*b)[]
=>po pravilu [] ima veci prioritet od * pa zbog toga, ali onda ni u gornjem primjeru po mome nismo smijeli!!
[/B]
NE, jer poljima nepoznate veličine ne možeš na taj način kreirati pointer. Prvo se polje kreira u memoriji a onda se kreira pointer *a na njega. dok ti sa (*a)[4] znaš dimenzije polja pa odmah rezerviraš prostor.

Citiraj:
ps. mislim da ti je *(a+1) == a[1] kod tvojih primjera [/B]
Jasno, kad direktno pristupaš na adresu polja. Nisam htio da zbuni nekoga.