Taman sam ovo napisao oko 14h i sad sam dovršio i nadopunio kad sam vidio da su se ipak predomislili i dali podršku.
Malo kasnim sada ali nema veze,
...ako ništa drugo podsjetnik kako je bilo kad je bio prijelaz sa Rzen 2000 na Ryzen 3000
Kao što svi znamo, nacina ima:
Išao sam tražit nešto po kutijama od PC-a i nađem ovaj papiric koji se nalazi u kutiji - pakiranju od procesora.
AMD 2019: Ryzen 3000 serija procesora kompatibilna je sa B450 plocama sa nadogradnjom BIOS-a kojeg se treba skinuti sa stranice proizvođaca maticne - MBO.
Maticne kojima na kutiji piše: Ryzen 300 Desktop Redy , njima nije potrebna nadogradnja BIOS-a.
AMD 2020: Ocemo li vam dati podršku ili necemo hmmm ...., ma ajde nek vas voda nosi previše ste prašine podigli.
Od prvog izlaska ploca za Ryzene imal su problema sa BIOS ima i SVE su uspjeli rješiti a sad im se nije dalo cimat
Onda se sjetim ove naljepnice na kutijama od ploca:
Proizvođaci ploca za B450 chipset (koji je tada vec bio 1 godinu dostupan u trgovinama) napravili su i sami ljepili te naljepnice i nadogradili BIOS,
neki MBO vendori su prodavacima poslali naljepnice za kutije od maticnih i platili im da nadograde BIOS.
SREDNJA SLIKA: "Obicni" MSI Tomahawk iz 6/2019 -te sa 16 MB BIOS chipom, sa novom naljepnicom Ryzen 3000 Desktop Ready koja je naknadno naljepljena i printana (ovisno o trenutno sitaciji) na kutiji te fleshanim novim BIOS -om za Ryzene 3000
MSI Tomahawk MAX izašao je tek 2-3 mjeseca poslije 9/2019 -te nakon izlaska Ryzena 3000
Drugi MBO vendori također su ljepili naljepnice ili pak radili nove kutije za stare B450 ploce i flesali ih sa novim BIOS om:
za B450 ploce koje nisu imale naljepnicu i novi BIOS za Ryzen 3000 procesore
AMD je korisnicima ponudio jeftini procesor koji se kupio od AMD-a i poslao natrag njima (ako se nevaram uz povrat novca) koji omogucuje flashanje BIOS-a da bi omogucio kompatibilnost onima koji su upravo tada kupovali / prelazili (mjenjali cjele platformu) na Ryzen -e 3000.
Prijelaz na novu seriju procesora za B450 chipset nije bio bezbolan za AMD i za MBO proizvođace ali se moglo i našao se nacin.
EDIT:
Ipak se može i prešlo se preko poteškoća za nadolazecu seriju ryzena 4000.