View Single Post
Staro 16.05.2020., 12:32   #2477
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
I Nomos i ALS dolaze iz kolijevke njemačkog urarstva, tj. manufakture izrade satova - Glashütte. Zato nije ni čudno da radnik u ALS nosi Nomos, dapače, podržava svoj vlastiti posao ako je kupio bilo koji Glashütte sat.

Da ne prepisujem iznimno zanimljivu povijest, zanimljivi su razlozi zašto i dan danas satovi unatoč ekvivalentnoj kvaliteti/preciznosti izrade ne dosežu cijene švicarskih satova.

Osim Nomosa i ALS su tu i imena poput Bruno Söhnle, Glashütte Original, Union Glashütte, Wempe, Tutima, Mühle (dvije marke, nautische Instrumente i bez tog adjektiva), te još poneki.

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Imaš za preporučit kakvu literaturu di je tipa povijest satova, o mehanizmima i brendovima? Znam za youtubere i portal satova, ali ono neka knjiga ili online jer ovo što čitam je sve raštrkano, teško mi je povezati u cjelinu.
Ne bih ništa samoinicijativno preporučivao već bih ti predložio da kad zapneš za neki model, jednostavno potražiš članke ili osvrte na sat. Tamo često navode u dvije rečenice kratku povijest o satu. Zatim možeš s tim informacijama dalje istraživati.
Daleko najzanimljivije vrijeme je bilo pojava quartz mehanizama, kad je cijela švicarska industrija satova bila okrenuta naglavačke.

Također je interesantna priča kako je Seiko iz godine u godinu postajao sve bolji, precizniji, točniji, pa su u konačnici chronometar natjecanja, održavane od strane Švicaraca, u potpunosti ukinuta.

Literatura često favorizira jednu ili drugu stranu, pa je dobro uzeti više izvora s obje strane, vrlo interesantno štivo.

Da se razumijemo, to su priče iz povijesti i svatko ih tumači kako njemu drago. Neki zbog toga još više preziru Japanere, drugima ne pada napamet plaćati premium na sat ekvivalentnih specifikacija samo zato jer je proizveden u Švici.

Taborovanje će te u ovom sportu previše koštati, zato sam ti predložio da kupuješ satove koji se tebi sviđaju, s kojim god razlozima dokle god su to tvoji vlastiti stavovi, a ne hype i nešto što ti netko drugi stavlja u usta.

Primjerice, prije nego sam "naučio" malo više o satovima, htio sam u startu Seiko jer mi je čale u mom djetinjstvu nosio upravo tu marku. Usjeklo se u pamćenje.