Jedan od glupljih tekstova sa reddita sto sam procitao u zadnje vrijeme, taj autor ne zna zbrojiti 2 i 2, jer da zna bi skužio da amd više profitira od toga da ostane kompatibilnost sa ryzen 4xxx serijom, a mbo proizvodjaci puše.
Limitiranjem komatibilnosti se uloge okrecu. Nije tesko doci do tog zakljucka, baba bi bila happy kada bi se dovoljno stisnulo mbo proizvodjace, iako ne vjerujem da ce išta biti jer smatram da je ovo sve vec dogovoreno u istom trenu kada je prošle god. dogovoreno da ce se pustiti zen 2 na starije mbo/chipsete.
Meni je potpuno jasna spika mbo makera, oni tri gen žele veci dio kolača, a solidan postotak tog dijela kolača uzet ce upravo amdu jer dobar dio diy usera sa 1xx i 2xx procevima ce jednostavno samo kupiti neki zen2 cpu, po mogucnosti 2nd hand(nema zarade za amd), dok ce manji br. ici na kompletan rebuild, tj.promjenu platforme, a budući je tu veci trošak, automatski ce kod izbora novog zen3 cpua biti fin.limitiraniji(zbog troška kupovine mbo) te ce uzeti slabiji zen3 cpu(to je onaj dio gdje mbo makeri uzimaju dio kolaca amdu)
Ako se sjecate amd je po narudzbi i svom trošku shippao onaj neki bristol ridge am4 cpu ili athlon 200ge samo da bi user mogao napraviti bios updejt za zen2. Ne znam više sto se treba ovakvima s redita nacrtati da bi shvatili koliko amdu više odgovara i koliko im je veca zarada da se novi procevi mogu utaknuti u stare mbo