Citiraj:
Autor Max Rockatansky
Trebali su ranije početi pripremati teren sa tim najavama ali i požuriti sa B550, ovako su mnogi radi cijene kupili B450 ili nešto tipa "akcijašice" CH6 oslanjanjući se na priču o potpunoj kompatibilnosti iako su možda razmišljali i o X570.
A i ovo izvlačenje na semantiku (da li su obećali samo socket ili chipset+socket) ili na veličinu BIOSa je malo lamerski jer ako već treba nova ploča onda može biti i novi socket.
S druge strane, u ovih 3 godine Zena su napravili stvarno puno, ogroman skok u mainstreamu sa 4c/8t na 16c/32t (i to još sa boljim multithreadingom) i potpuno nove stvari kao što su chiplet dizajn i automatska regulacija napona i taktova, a nije na izmet ni praksa da se u prodaji ostave i stari modeli da im tržište sreže cijenu, tako da iako bi mogao biti malo iznenađjen i uvređjen jer sam i sam računao iskoristiti tu opciju nadogradnje bar za jedan 4950X, nakon odličnog iskustva sa 1700, 2700X i 3900X, mogu im oprostiti i ovo malo "intelašenja" 
|
Odmet dragi Max, odmet!

Iako je ovo sa 400 serijom ploča stvarno izmet od strane AMD-a
Slažem se većinom s onim što si napisao. Ja sam prešao na Ryzen platformu i kupio sam polovni 1600 (AMD dobio novce od nekog drugog, niš ekstra od mene) i B450 ploču (ne znam koliko je AMD dobio jer on ne proizvodi B450), planirajući kroz godinu-dvije stavit nešto jače na nju, po mogućnosti
novi Ryzen 4000 serije. Da su imali ploču serije 500 koja podržava 1st gen, kupio bi je pa makar to bila X570 (dakle AMD-u u džep i za CPU i za MBO).
Ali ne, oni nisu izdali budget chipset pa su imali samo X570 koji uz to nije podržavao 1st gen i koji je koštao više nego 2nd gen R5 i B450 ploča zajedno u tom trenu... nije AMD zasr'o samo ovom objavom, zasrali su oni još sa releasom kompletne game chipseta serije 500... samo se tek sada vidi koliko.
Sada su me doveli u situaciju da radim upgrade na stariju generaciju CPU-a ili da mijenjam ploču. A za promjenu MBO ne vidim potrebu. I na kraju ću vrlo vjerojatno kupiti polovni Ryzen 3000 serije (jer će ih bit) i opet AMD neće imat niš' novčića od mene. Ne zato što im ne želim dat, nego zato jer mi neće imat nikakvog smisla (prije svega financijskog smisla...).
Ovako možda nešto dobiju od mene tek na DDR5 platformi, ali do onda " 'ko živ, 'ko mrtav".
Summa summarum - zafrknuli su sebe, ne mene