Da, vidiš taj link koji si poslao, da si to pročitao sa razumijevanjem vidio bi o čemu ja pričam, znači:
Ako trošiš bateriju 100-25% nakon cca 4500 ciklusa punjenja i pražnjenja(75% baterije) će baterija pasti na cca
77% maksimalnog kapaciteta. Na jedno dnevno punjenje to je pretpostavljenih cca 12 godina i kusura ti ostane.
Sa trošenjem baterije 85-25%(60% baterije) nakon isto 4500 ciklusa punjenja i pražnjenja, kapacitet baterije će pasti na cca
86% maksimalnog kapaciteta.
Bitno je naglasiti i da u slučaju 25-85 koristiš 60% baterije, u slučaju 25-100 koristiš 75% baterije tako da će u slučaju 25-85 baterija trajati kraće od pretpostavljenih 12 godina jer nećeš puniti jednom dnevno nego cca. 1.2 puta dnevno što je cca 10 godina a u dodatne dvije godine ili 876 ciklusa će kapacitet pasti na cca
83% maksimalnog kapaciteta.
Što nas dovodi do zaključka, da, istina je da baterije bolje podnose punjenje od 25-85% nego od 25-100%. No za razliku od
6% manje maksimalnog kapaciteta nakon 4500/5500 ciklusa punjenja....
25-75% popravlja tu situaciju na nekih 10%(odokativna procijena). Jeli stvarno vrijedno gubiti vrijeme i živce i paziti na tu bateriju?
Temperatura u ovim testovima je ugodnih 20 °C, tako da nemojte računati da će vaše baterije izdržat toliko ciklusa osim ako ih ne držite u frižideru ili živite na Sibiru jer idalje toplina je najveći ubojica LiIon baterija jer pospješuje odlazak litijevih atoma sa katode na anodu, nazovimo to nekom vrstom "oksidiranja".
Zao mi je jedino sto ovdje nemaju test 100-0% tu bi bila ja mislim puno drastičnija razlika.