Ne mogu naći članak na kojem su tvrdili da punjenje u rasponu od 20-80% troši 27% jednog wear ciklusa baterije. To je bio statistički dobiven podatak koji je meni intiuitivno logičan, pošto će se baterija tim više odupirati punjenju što je punija. Napon punjenja mora ići gore, temperatura ide gore i sve se to zbraja u negativne uvjete za bateriju.
Ovdje kažu kako je za 25-85% razlika u gubitku kapaciteta 26% prema 100% ciklusu. Doduše, to je i dosta star članak.
https://batteryuniversity.com/index....ased_batteries
Što se tiče napona na kojeg se baterija puni, to ovisi prije svega o punjaču. Moj mobitel definitivno puni na 100% = 4.2V i ne postoji nikakav inteligentni mod. Što je i logično, ne žele da koristim mobitel 5-6 godina, bolje kupiti novi svake dvije ili češće. Rošta na 100% pa kud puklo da puklo. Naravno da struja punjenja padne, ali upravo o stalnom punjenju kao lošem po bateriju sam i govorio.
Na prethodnom androidu mislim da sam koristio aplikaciju "battery checker" koja je imala nešto više mogućnosti u upravljanju baterijom (mogao se podesiti noćni mod punjenja gdje je se baterija išla napuniti na zadani nivo u vrijeme predviđeno za pokret). Na Oreo sam promijenio a "battery warner" koji je malo limitiran, nema niti mogućnost obustaviti punjenje, ali me podsjeti notiifkacijom da skinem mobitel s punjača, što mi je u redu.
Ne bih komentirao previše statisku i statističku pogrešku statistike dobivene na malom broju uzoraka i bog te pita kakvim uvjetima rada i mjerenja. Ja sam osobno zadovoljan kapacitetom baterije svog mobitela koji će za neka 3 mjeseca napuniti 3 godine. U odnosu na mobitel prije ovoga napredak 50% ali opet prtehodnik je bio Cubot pa je i to limitiranog značaja.