View Single Post
Staro 13.05.2020., 18:19   #1637
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Nije ovo baš točno. Statistički se gleda da punjenje do kakvih 80 posto "troši" 27% ciklusa. Punjenje LiIon baterija na 100% je znatno štetnije za njezino zdravlje. A najgore što im se može uraditi je da ih se ostavi na punjaču pa da satima rokaju na 100%. Najbolje je za redovnu upotrebu biti u rasponu 20-80%.
Odakle taj podatak za 27%?

Nebi se složio, pogotovo jer 100% nije 100% nego cca 85% jer PCB(protective circuit board) limitira voltažu ispod pravih 100%(ugl 4.2v+),
Ovisi i o PCB-u i proizvođaču gdje će stavilti limit ali to je uglavnom ispod 4.2v po čeliji. Pravih 100% ovisi i o kemiji baterije. Isto tako punjači su postali pametniji i oni neće konstantno puniti bateriju, jer bi to dovelo do ventinga, nego je puste da padne ispod neke točke tipa ako puni na max 4.15V pustit će bateriju da padne na 4.05V prije nego što je počme ponovo puniti( u slučaju aku packova ko zna koliko dana treba proći da baterija padne za toliko volti ako se ne koristi, za mobove pogledaj dole)
http://prntscr.com/sg4wnc

A druga stvar što se tiče čelija, znači radio sam sam testove sa Sony VTC6, Samsung 25R i LG HG2 čelijama i nakon pola godine do godinu sa 1-2x punjenja dnevno razlike u padu kapaciteta je bilo na razini statističke greške i to u oba smijera (toplina okoline kao najveći generator greške, ali je ugl svakoj čeliji u trenutku mjerenja bilo više manje isto).

A i mobitel mi se već 2+ godine svaku noć puni tokom cijele noći i Screen on time je možda 15-30 minuta manji(sa 6 na 5.30 do 5.45 sati) nego što je bio u početku korištenja uređaja a s obzirom na svakodnevno pražnjenje do sigurno 20% često i manje. Nisu to više glupi uređaji kao prije znaju kako punit bateriju...

Najveći ubojica kapaciteta LiIon baterija je toplina i ofc staranje, a ubojica baterije je kad voltaža padne ispod min voltaže čelije, onda je mrtva, i zato ih niti ne valja prazniti do kraja i sa dojnjom granicom od 20 se slažem. Better safe than sorry...

E i da mobitel je kao jedan od rijetkih uređaja koji koristiš dok se puni, ni onda pravilu ne koristiš bateriju nego struju iz punjača tako da se baterija opet ne prazni osim ako ne radiš nešto power intensive(gejmaš) da mob počme vuć struju i iz baterije da nadomjesti.
OuttaControl je offline   Reply With Quote