View Single Post
Staro 09.05.2020., 12:27   #7598
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Nisi ništa izgubil s B450 pločom, jer novi B550 čipset zapravo nije PCI-E 4.0 kao X570, već su na B550 pločama složili PCI-E 4.0 kompatibilne PCI-E utore/slotove, a cijela PCI-E 4.0 komunikacija ide preko procesora koji ih nativno podržavaju.

Ma ne mislim da sam loše prošao sa B450 chipsetom, pa i ovako još nemam ni nvme SSD. Procijenio sam da će mi neki top end PCIe 3.0 nvme bit dovoljan za sljedeće 3-4 godine i to mi je OK.

Ali ima tu nekoliko momenata koji su po meni njima bili mali zajeb. Prvi je taj što prvu generaciju Ryzena nisu službeno podržali na X570. Da jesu, možda bi se isprsio za neku entry-level X570 i platio PCIe 4.0 podršku sa više nvme slotova u odnosu na B450. I bio bi mirniji za budući upgrade. I onda (drugi zajeb) uz sve to još nisu izbacili B550, uz glasine/informacije da neće bit PCIe 4.0 (koji i ovako opet ne podržava 1st gen.. nisam kužio koja je prednost nad B450). Mislim da tu nisu baš najbolje odigrali. Iako im je prodaja i ovako vjerojatno suluda pa puno veću potražnju tržišta ne mogu ni zadovoljit...

Citiraj:
Autor Full Throttle Pregled postova
Bilo bi super da budu maksimalno user centric i tu se slažem. Ali sljedeća stvar nije u redu, a to je da intel može raditi svinjarije "jer je kao bolji" pa se to od njega i nekako očekuje, a da AMD mora maksimalno draškati jaja kupcima jer je "ipak on AMD". Consumeri su ovih 10 godina dokazali tržištu da je najvažnije dobro se marketinški pozicionirati i nametnuti kao premium brend. Nije bitno kolko si bezobrazan sa cijenama i politikom. E pa čemu onda očekivati išta drugo osim čerupanja? Sami smo si krivi.

Možda je moj problem što sam kupovao AMD proizvode i kad je Intel bio bolji? Ali je po meni bio bezobrazno skup za ono što dobiješ (jbg, komp ne koristim samo za igranje )

Kupio sam Athlon x4 640 (zamijenio C2D E4300 s kojim sam isto bio jako zadovoljan) i FX8350 jer su bili dovoljno dobri za ono što je meni trebalo, a dosta povoljniji. Pogotovo u sklopu s pločom. Isto tako sam kupovao AMD grafe jer su bile dobar bang for buck. Iako sam većinu kupio polovne, samo R9 270 sam kupio novu. Ali sam je kasnije zamijenio sa 270X u nekoj trampi, pa kasnije sa R9 285 i sad Fury... i generalno sam zadovoljan s grafama i sa podrškom (sa ovim posebno, svako toliko neki novi feature ). Novi GPU će bit nešto sa RTX podrškom, RDNA2/3 ili RTX3/4000, što bude bolje za pare koje sam spreman izdvojit.

Od kad je Ryzen izašao, znao sam da ću platformu opet zamijenit sa AMD-om u jednom trenutku. I to sam i napravio kada sam osjetio potrebu za bržim kompom. Bio sam spreman potrošit i više da su službeno dali podršku 1st gen na X570.

Uglavnom, što se mene tiče - nisu najbolje moguće odigrali. Ako budem morao mijenjati MBO, možda u to vrijeme i Intel bude imao konkuretnan proizvod pa uzmem njih. Ako Zen3 bude išao na ovu ploču - puno teže ću preć na Intel. A i upgrade bi se možda dogodio ranije. Ovako ću vjerojatno tražit nešto polovno - nema para u džep AMD-u, ne iz inata nego zato jer jednostavno ima smisla uzet polovno kad će toga bit na tržištu polovne robe. Možda eventualno Mattisse 2 (Zen2+), ako bude podržano na B450 i ako uopće izađe?
JC Denton je offline   Reply With Quote