View Single Post
Staro 02.05.2020., 21:30   #74
S3arch1ng
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Nemam direktnog iskustva s njima ali je važno da se raspitaš za svaki detalj... Kad smo krenuli u tu priču, mislio sam ok, to je montažna, tipski ili ne, sve je manje više poznato... Ali zapravo je tih detalja na stotine - od toga gdje će ti stajati utičnice i koje utičnice već u planiranju i pripremi dokumentacije... jer jednom kad zid ode u proizvodnju, sve što želiš naknadno ili ćeš to mijenjati s električarima na licu mjesta, što je isto moguće, je dodatni trošak (ovisno kako si se dogovorio ili bio detaljan u ugovoru, tvoj trošak ili od izvođača radova). O nekim detaljima nemaš ni pojma i nećeš razmišljati u planiranju o njima a majstori te samo jedan dan pitaju kako hoćete ovo, hoćete izmjeničnu, hoćete podžbukno, budete imali zvučnike po sobi, tipkalo za rolete hoćete na prekidač ili na držanje, rupa za napu 15 cm ili 12... dodatni spremnik za vodu da ili ne... hidroizolacija po cijeloj kupaoni ili, vrata ugradbena ili kasična, otvaranje lijevo ili desno, prozori kip, komarnici, ili razdjeljeni s letvom itd. A ti samo gledaš i u 2,3 mjeseca donosiš svakodnevne odluke što je ipak malo teže nege u klasičnoj gradnji kad imaš duži period.

Oko uvoza ne znam puno, čini mi se da su naši zidovi industrijski došli izvana ali to naravno nije bila naša briga, tj. bilo je u cijeni. Kad smo svojevremeno razmišljali o modularnoj kući koja se očito izrađivala vani a dopremali su kuću u HR, npr. tek kad malo kopaš saznaš da osiguranje i specijalni prijevoz takve kuće košta (u ono vrijeme) oko 1500 eura po kamionu a za neku kuću od 80-ak kvadrata trebaš barem 2 kamiona...Naravno to je bio dodatni trošak... Naši su zidovi došli u 2 standardna malo veća šlepera...

Uglavnom, meni je bilo važno da mogu do izvođača direktno i da isto tako mogu s njim otvoreno razgovarati, što bi mi, vjerujem bilo teže da su izvana...

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Zanimljivo.
Pa da su svi troškovi duplo, što ne vjerujem, opet je jeftino.
Piše:
"Mesto gde želite da Vaš objekat bude sagrađen, mora posedovati svu potrebnu dokumentaciju po zakonima ZEMLJE u kojoj se gradi.2

Očito imaju iskustva u drugim zemljama
S3arch1ng je offline   Reply With Quote