Citiraj:
Autor Rista
Da je potpuni overkill, nepotreban gotovo svima.
Razumijem sto govoris ali skaliranje nije savrseno a tu je i multimedija. Igre koje uvijek najbolje izgledaju na nativnoj rezoluciji a zahtjevaju poprilicne resurse za 4K.
Nemjerljivo ostrije je i vecinom samo u teoriji jer cak i na uobicajenim udaljenostima razlike prestaju biti vidljive do te mjere da se stvarno moze reci da je 4K overkill za odredjenu dijagonalu.
|
8K dell manje više da, jer se tu više ne može vidjeti razliku.
Ali npr moje osobno iskustvo kaže da je sa pristojnim vidom... na 2x dužina ruke razmaka od ekrana... između 110 i 140ppi panela značajna razlika. Meni svi 1440p i 3440x1440 ultrawideovi izgledaju zrnato nakon što sam koristio 4k ekran neko vrijeme.
Da li je između 140 i 163PPI (27 vs 32) značajna razlika u oštrini... to je već diskutabilno.
Ali kolega je tematiku napao iz perspektive da ako svakako želiš 4k... onda je 32 inča minimum jer će za 27 inčni ekran to biti "prevelika" rezolucija i neće biti zadovoljan...
Ne shvaćam argument... jedina razlika je da li će koristiti 125 ili 150% scaling. Dakle ako kolega želi 4k a 32 inča mu je skupo, nema apsolutno nikakvog razloga da bi 4k rezolucija "lošije" funkcionirala na 27 inča nego na 32.
Scaling danas radi jako dobro, aplikacije koje još uvijek imaju problema su u debelom minoritetu. 2 godine unazad je situacija bila dosta drugačija.
E sada... da li kolega za sada želi kompromis igranja na ne-nativnoj rezoluciji, kako bi bio spreman da može u budućnosti igrati na 4k, to je njegov izbor i druga tematika koje se neću dirat jer ne igram igre.
Ali argument da je neka rezolucija "pre velika" za određeni ekran obično dolazi iz perspektive onih koji zanemaruju da je skaliranje sada osnovna funkcionalnost OS-a. Kao i podešavanje rezolucije ekrana.