View Single Post
Staro 24.04.2020., 17:02   #2471
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Već duže vrijeme imam problema sa Synology DS216+II, u smislu da kada sam imao kamere da snimaju na njega, redovno je jednom tjedno zablokirao, tj. nisi mu mogao pristupiti.
A cijelo vrijeme je bio usporen za pristup podacima, pogotovo ako bi uključio torrent ili koristio PLEX. Nekada nije mogao dovoljno brzo servirati film sa diska preka PLEX-a i mreže.

Mislio sam da je to zbog diskova i opterećenja koje kamere stvaraju prilikom konstantnog zapisivanja. Na kraju sam premjestio kamere na poseban snimač i od tada radi relativno normalno.

Neki dan instalirao Synology Moments i pustio nešto slika u obradu, kad on ponovno sve zablokiralo, ne mogu pristupiti uređaju. Raspad sistema.

Malo surfao da vidim zašto se to događa, i zaključak je, manjak RAM-a kod DS216+II koji ima samo 1GB ugrađen. Što uzrokuje da uređaj masivno koristi swap (kod mene skoro 2GB) što onda ubije pristup disku i sve toliko uspori da skoro ništa više i ne radi. Gledam dalje, kad ono na njemu se može mijenjati memorija i svi preporučuju da se ugradi 4GB ili 8GB (maksimalno podržano).

Danas došao stick od 8GB, pogledao tutorial na Youtube i ugradio ga.

Uglavnom, čini mi se da će ovo biti kao novi uređaj sada. Nisam još ozbiljno koristio uređaj, ali samo DSM sučelje je daleko brže. Aplikacije se brže otvaraju. Swap je sada 0kb, dok je korištenje RAM-a 1.4GB (više nego li sam prije ukupno imao), a sve ostalo je cached.

Čini mi se kao početak nove ljubavi.

Ako koga bude zanimalo, javim rezultate nakon nekoliko dana, ali svakako razmislite o nadogradnji memorije na svom Synology uređaju ukoliko je podržano. Ne morate kupovati original memoriju, za 216+ i 216+II će odgovarati skoro sve DDR3L 1600MHz SODIMM memorije.

Na 216+ gubite garanciju nadogradnjom memorije pošto isto nije službeno podržano iako se može napraviti rastavljanjem uređaja. Mene to ne dira pošto je star 4 godine, davno je istekla garancija, ali možda nekome bude bitno.
Trebate detaljno provjeriti, ali načelno, ukoliko imate ARM CPU u svom uređaju, ram se ne može nadograditi jer je dio SOC-a.
Libertus je offline   Reply With Quote