View Single Post
Staro 23.04.2020., 16:58   #623
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Imam puno upitnika iznad glave trenutno.

Nazvao sam raidsonic support, po osjećaju sam pričao s čovjekom koji o razlici NVMe vs SATA zna samo na razini fizičke kompatibilnosti. Trudio se pomoći i preporučio je da probam s drugim diskom prvo kako bih eliminirao potencijalni problem sa samom ladicom.

Otvorio yogu370, izvadio SSD iz nje, kaže PM961 iliti MZVLW512HMJP, što će reći PCIe NVMe.
Stavio u ladicu, spojio na komp, stvar fercera bez problema što će reći da je ladica ispravna.

Da ne tapkam u mraku, ubacim sad u laptop XP941 iliti MZHPU256HCGL, to je taj PCIe AHCI SSD.

Počne bootat windowse, "konfigurirati uređaje", reko super, oni moji winsi će se sad bootati.
Zadnji put je XP941 bio u pogonu 17.06.2018, kad sam klonirao sadržaj diska (winsi, svi programi) na 970Evo. To je treći SSD u cijeloj priči, "s njega" trenutno tipkam i nije bitan za daljnji razvoj priče.

Dignu se tako winsi, kadli ono - GOLI windowsi - kao da sam ih tek instalirao.
Lampice se počnu paliti, većina nas je čula o "SSD data retention" problemu, da SSD-i bez dovođenja u operativno stanje vrlo brzo mogu izgubiti podakte. Sjećam se članka kojeg sam lakoćom ponovo pronašao tražeći po ključnim riječima. Većina (ako ne svi) smo na to odmahnuli rukom, sebi sam reko "to mi neće nikad trebati".

E moj Destro, ti si zadnje dvije godine cijelo vrijeme mislio da imaš kopiju svog primarnog diska, zlu ne trebalo, da možeš bez problema samo ubacit drugi SSD i opet si u funkciji. ZAJEBO SISE.

Međutim, lampica mi je još uvijek ugašena kod činjenice da su mi se neki windowsi bootali - Yoga370 je kupljena OS-free, dakle interno ne bi trebao postojati nikakav image za instalaciju.
Ako je SSD prazan, recovery particija, koja potencijalno sadrži dovoljno podataka da digne W10 nanovo, bi trebala onda biti isto obrisana.

Razmotrio sam opciju da taj dio memorije s recovery particijom eventualno leži na drugom tipu solid state memorije, SLC-u, koji bi barem teoretski trebao držati podatke duže vremena, al sve dostupne informacije indiciraju da se radi o 19nm MLC-u na cijelom kapacitetu diska, dakle nema hibridnih điđi kao kod nekih novih super-brzih komercijalnih SSD-ova.

Htio bih se dotaknuti još AHCI vs. NVMe.

AHCI i NVMe oboje spadaju pod isti OSI layer: protocol.

AHCI je puno kompliciraniji s puno overheada jer je koncipiran s ciljem prijenosa podataka bitnih za pokretne tj. mehaničke diskove. Struktura podataka je isto tako prilagođena njima (npr. čitanje u blokovima od 4kB).
To je jedan razlog zašto je sporiji.
NVMe jednostavno ne treba te funkcije jer je razvijen s ciljem prijenosa podataka za NVM - Non-volatile Memory.

Najbitniji razlog zašto je NVMe superioran je paralelizacija pristupa. AHCI (SATA/SAS...) kontroler u pravilu ima jedan queue, dok je kod NVMe kontrolera implmentirano do 65535 paralelnih queueova.
source

U kratkoj specifikaciji JMS583 nije niti potrebno više informacija o implementaciji protokola - blok je jasno vidljiv na stranici 7 u linkanoj specki od strane Nikkya.
Iako se kod ovog protokol (OSI) bloka radi "samo" o softwareu upisanom na čip, upravo je taj software nativan arhitekturi čipa i napisan je s ciljem bržeg transporta podataka prema USB podblokovima.

Da si proizvođač da truda kako treba, na toj postojećoj arhitekturi bi bez problema mogao podržati i AHCI. Kako je AHCI kompliciraniji, pretpostavljam da se financijski nikome ne isplati razvijati taj dio softwarea i plaćati sva potrebna testiranja i akreditacije kako bi se mogao prodati i kao AHCI, jer je realno AHCI bilo u prvom redu nepotrebno koristiti za SSD-e, ako smo već imali NVMe.

Ostaje samo pitanje zašto su mi se windowsi samoinstalirali, ima li netko objašnjenje?

EDIT: mm da, još jedna dubiozna stvar: nakon što je ladica s PM961 bila spojena na računalo, nakon naravnog odspajanja ladice i vraćanja XP941 u nju, te ponovnog spajanja na računalo, u device manageru stoji stavka identična PM961 disku, refresh i odspajanje te ponovno spajanje opet pokazuju PM961 disk, a unutra je XP941. Čak i nakon restarta!

Zadnje izmijenjeno od: De5tr0yer. 23.04.2020. u 17:13.
De5tr0yer je offline   Reply With Quote