View Single Post
Staro 22.04.2020., 23:04   #1298
9000
Registered User
Moj komp

9000's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Nisam se stigao detaljno poigrati s temperaturama i ventilatorima, ovaj max OC je naravno s max cca 3000 rpm ventilatorom, i junction/hotspot tijekom 3dmarka ode do 109°C, GPU temp 86°C, memorija junction 90°C, VR 71°C. Max power je hwinfo logirao 285W.

S default postavkama i xt biosom temperature su dosta niže, i fan krivulja ne ide preko 1700 rpm. GPU 79°C, GPU junction/hotspot 93°C, mem junction 82°C, VR 69°C. Max power 195W (iako je xt bios defaultno "poštelan" na 170W).

BTW 5700 non-XT red dragon bios ima max power 150W za OC bios i 130W silent bios. Također, fan krivulja ide do 1500 RPM za OC bios, i 1300 RPM za silent, dok XT bios ide do 1700 RPM.

OC potencijal mislim da najviše ovisi o frekvenciji RAM-a koju je moguće postići i zapravo mislim da ni ne ovisi puno o tome jel XT ili non-XT kartica. Meni se čini da imam dosta sreće s ramom, i stabilno izvrti 3dmark na max 1900 (950) MHz. Međutim, nije skroz stabilna na toj frekvenciji, i cijeli PC se povremeno crasha na toj frekvenciji.

Najviše vremena sam posvetio pokušavajući stabilizirati taj RAM OC, i došao sam do zanimljivih zaključaka. Sa stock biosom vram je moguće OC-ati max do 930/1860 MHz, i dok sam se igrao sa stock biosom, to mi je izgledalo stabilno kao kamen. Kad sam stavio XT bios, max OC je 950/1900 MHz, i to mi je odvrtilo 3dmark bez rušenja nekoliko puta, ali se PC ruši nekad čak i u idleu. Nakon toga sam tražio nekakve testove za stabilnost, i pronašao kombustor/furmark (za kojeg govore da nije neka najveća sreća za testiranje stabilnosti jer izaziva nerealan load na GPU).

Suma summarum, s kombustorom mi je PC nestabilan čak i na 930/1860 MHz, ali izgleda stabilan na 925/1850 MHz. Nakon toga sam otkiro da se s AMDMemoryTweakXL alatom može mijenjati napon memorije (iako nema alata koji može očitati trenutnu vrijednost) i to izgleda da radi! Više detalja koga zanima: https://www.reddit.com/r/overclockin...ltage_matters/

U svakom slučaju, s povećanjem napona uspio sam biti i furmark-donut i furmark-msi (VK i GL) stabilan na 940/1880 MHz, ali se ruši na furmark-donut-6500MB (sa kojim sam vjerojatno nestabilan i na nižim frekvencijama, nisam ni probao ).

E sad, pitanje - koji alat koristiti za testiranje stabilnosti? Ima li tko kakvu preporuku, što koristiti da budem siguran da sam stabilan u većini/svim igrama/aplikacijama? Mislim da bi s ovim povišenim naponima trebao biti stabilan i preko 1900 MHz, ljudi prijavljuju da su stabilni i na preko 2100 MHz.

BTW za to se treba igrati s powerplay tablicama da bi uopće otključao frekvenciju iznad limita koji bios postavlja, ili se upustiti u čarolije bios hakiranja .
9000 je offline   Reply With Quote