View Single Post
Staro 22.04.2020., 00:17   #88
highdook
Registered User

highdook's Avatar

Datum registracije: Apr 2020
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Ovo što jp_rv piše bi trebala biti ok procedura, ja sam išao malo drukčije, bez da prvo dodajem ptm interface nego direktno kroz WAN Services.

Evo slika, i procedura ukratko. Prvo ovdje se radi o VDSLu, ali za ADSL bi trebala biti ista procedura samo što nisu VLANovi nego PVCovi u pitanju, mislim da je 0/35 PVC za internet preko ADSLa kao što je VLAN 3980 preko VDSLa. Moguće i da ima razlika ovisno koristi li se HTova infrastruktura, ali u svakom slučaju ćeš potreban info vidjeti u podacima o PPPoE konekciji.

1. Ulogiraš se kao admin, passove nađi na ovom forumu, ideš na Advanced Setup, pa WAN service, tu imaš nekoliko linija, jedna za VoIP (telefon), jedna za Internet i jedna za IPTV. Ako neku uslugu ne koristiš te linije nema. Znači ovdje je interesantno ovo ppp0.3, odnosno PPPoE konekcija na net, vidi se da koristi VLAN 3980, zapamti, označi konekciju i remove.

2. Add, dodaješ novi WAN servis, ptm0... je ok, samo next, iduće je obavezno staviti "bridging", priority 0, VLAN onaj koji je bio za routing, u mom slučaju 3980, next, apply/save.

3. Sad umjesto ppp0.3 imaš ptm0.1 (ili neki drugi broj, bitno da je ptm i da je type bridge, a ne PPPoE.

4. Ugasi DHCP i ugasi WiFi.

5. Na svom routeru (Asus, Mikrotik, ...) skonfaj PPPoE konekciju sa svojim usernameom i passom. Username je nešto@optinet, pass je koji već jest, oboje ti SZK može dati. Za testiranje PPPoE konekcije možeš spojiti i računalo direkt u router i onda kroz network settings kreirati novu PPPoE konekciju za test da vidiš prolazi li username i password.

edit: dok čačkaš po tome može se dogoditi da pukne aktivna PPPoE konekcija i onda će ostati visiti sesija, ako je pokušaš ponovo uspostaviti neće se htjeti uspostaviti dok ne istekne neki timeout koji je 10-15 minuta. Zna biti frustrirajuće kad sve isprobavaš i ne možeš se spojiti, a u biti je ostala visiti konekcija, a sve s tvoje strane je ok i treba samo pričekati timeout.

Čovječe ti si KRALJ, spasio si me! Klanjam se, stvarno sam ti zahvalan, svaka čast!
Hvala do neba!
Nadam se da ste svi OK, i da će ovo s(t)(r)anje brzo završiti svima bez ikakvih posljedica!
Ako ikada dođeš u Umag, javi se, dužan sam ti večeru!
Još jednom, jedno veliko hvala na trudu svima koji su svojim odgovorima pomogli da se spojim na ovaj, nadam se od sada pa nadalje problem free, način!
Kako god bilo, sada znam gdje mogu pitati i dobiti odgovore od vrhunskih znalaca i profesionalaca ako što zašteka.
Lijepi pozdrav svima u grupi!
highdook je offline   Reply With Quote