View Single Post
Staro 19.04.2020., 19:51   #2465
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Tnx obojici

@President:
Sync koristim između diskova sa "poslovnim stvarima" na kojima ima dosta promjena tokom vremena.
Ide sync između laptopa i kompa, a onda sa kompa 2x dnevno incremental backup na OMV NAS kojeg vrtim na jednom Celeron N laptopu.

Između ovih 2 TB diskova ne radim sync zato što na starim fileovima nemam promjena, a novih nije puno i uglavnom sve ide u isti folder.
Ponovljeno kloniranje preore cijeli backup disk, pa mi je to nekakva sigurnosz da je u tom treutku sve ok, ali sa ovakvim diskovima i količinom podataka to potraje.
Pa kad bi imao neku automatiku sa kojom svakih 1-2 mj mogu preskenirati backup disk i dobiti potvrdu da je sve na njemu onako kao što sam ostavio, to bi mi bila dovoljna garancija da je sve ok.
Dodao bi nove fileove i ponovno napravio "sliku" stanja za iduću provjeru.

Ovo sve radim zato što nemam povjerenja u ove nove SMR diskove. Možda na kraju prodam taj backup disk i sve popržim na HTL BR diskove

@Nikky:

Oba diska su USB 3.0 kućištima, tako da ih lako oba spoim na komp i kloniranje ide pristojnom brzinom.

Ovo sa image-om je dobra ideja. Gubim mogućnost da ovaj backup disk spojim tamo gdje nemam instaliran Acronis, ali barem imam mogućnost verifikacije.

U vezi backup diska, tako nekako i ja razmišljam - da treba mehaniku s vremena na vrijeme razraditi kao da je motor auta koje se ne vozi
Kloniranje ga svakako razradi, pa možda da tako i nastavim. Za najbitnije stvari raditi dodatni backup na BD, a ovaj backup disk svako toliko razraditi kloniranjem.

edit:

Pronašao sam ovaj program:
https://www.exactfile.com/

Pa se pozabavim izradom checksum-a foldera na source disku na kojima nema promjena -> napravim image umjesto kloniranje source diska na backup disk.
Neznam koliko ima smisla ubuduće pržiti checksum sadržaja sa test fileom / Appletom pojedinačno na BR diskove. Time u budućnosti mogu provjeriti čitljivost tog određenog BR diska ?

Zadnje izmijenjeno od: Doom. 19.04.2020. u 20:34.
Doom je offline   Reply With Quote