View Single Post
Staro 12.04.2020., 17:06   #179
wifi
Premium

wifi's Avatar

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor Psycho Pregled postova
ako ugradjujes SSDove napravi si PRS(Planned replace service) za njih jer oni vise rikavaju nakon odredjenog vremena(3-5god). sto duze vremena prolazi to je failure rate od SSDova veci - zaboravio sam gdje sam citao clanak sa bas skoro pa milijunskim uzorcima(diskova) od vecih data providera.
nista planirat ne mogu (rado bi ima takvu opciju), vec kad odu, ili pocmu odlazit, onda ce bit otom-potom... zasad nema naznaka da su ssd-ovi naceti...

nesto se bavim mislju za doma slozit low end NAS, ali caka je sto bi koristia laptop drive-ove, 4 nova st1000lm048 2.5". samo po sebi nebi bia problem, ali ovo, osim sto su laptop drive-ovi, ujedno i SMR. Sam po sebi vjerojatno se nebi odlucia na ovaj potez, ali me zaintrigirala cinjenica da synology sluzbeno podrzava ove diskove na svojim stranicama, samo uz napomenu da se ne miksaju s drugim diskovima. i onda dolazim do softverskog dijela. ici na freenas, provat s xpenology-jem, omv, rucno slozit raid5 u linuxu... cinjenica je da bi za sve sto je tamo mora imat redoviti backup, po mogucnosti slozit da se radi sam prikljucivanjem usb diska. u freenas-u nemam pojma kako to slozit, xpenology bi triba bit par klikova, omv nisam ni gleda... nisam uopce pametan zelim li potencijalno u kratko vrimena unistit 4 "dobra" diska, ali bojim se da uskoro na trzistu uopce necemo imat pmr diskove, cak je i wd potiho prebacia vecinu svojih diskova na smr. i sad, aj budi pametan sto ucinit... mozda napokon postoji neki file system koji uzima u obzir smr prirodu diskova?
wifi je offline   Reply With Quote