Citiraj:
Autor Nybelung
Mrzim valjati lim, pogotovo ako ima puno valova. 
Je li s ovim čudom bolje ploče uspraviti ili polegnuti prije bojanja, curi li boja?
|
Bojaj po osjecaju, mozes ti razrijediti boju i s 20-30%. Znam razrijediti lakove i s 50% ako je vani jako sunce posto puno brze hlapi a recimo radim zavrsni sloj. Ono sto pise na kanticama je primjereno za IDEALNE uvjete a to je za hobiste dosta tesko postici.
Ja imam preko kompresora tlak, ovdje jedini parametar koji mozes podesavat je gustoca boje

, ali 1.8 mlaznica je dovoljna da gura razrijedenu boju za lim bez problema. Sto se tice polozaja ako mozes polegni vodoravno (probaj zbog konstrukcije pistolja, ako pocne zaj*ebavat morat ces okomito postavit ploce).
Probaj prvi/drugi prijelaz nesto brze preci a trecim prekriti jos jednom polovinu prva dva, (polozaj/udaljenost pistolja ce ti ovisiti od mlaza koji ce moc baciti recimo kod mene je bacanje 19cm), udaljenost od lima je isto bitan faktor, ako si pre blizu bit ce puno boje na jednom mjestu, ako si pre daleko dobit ces kao sitne tockice, mozda za pocetak s vodom i kartonima se malo igrati dok neosjetis kako pistolj radi i koliko trebas udaljen biti.
Hint: ako ides s jednim prolazom dobit ces na nekim mjestima poprilicno debel sloj, a na nekim dijelovima ti nece biti dosta, pa je lakse kompenzirati s dva "tanja" prijelaza i treci samo na tim mjestima malo usporiti pistolj. I najvaznije od svega pistolj drzati pod 90° u odnosu na lim.
Ukoliko sam dobro skontao prica s o pistolju s posudom koja je s donje strane, nemoj ju napuniti do kraja, posto ti moze boja sjedat dolje, neznam tocno dokle je cijev koja je u casici ali s vremena na vrijeme ju malo promuckaj.
Prije koristenja stroja rasarafi ovu glavu kroz koju ide boja i vidi dali ima gumicu izmedu, ukoliko ima pripazi da ti neostane dugo razrijedena boja ili nesto na tom dijelu posto se i na drugim pistoljima vrlo brzo rastope od razrijedivaca. Jednostavno izgubi svojstvo dihtanja pa pocnes dobivat kapljice. Nece to odmah krenuti ali cisto da znas...