View Single Post
Staro 08.04.2020., 21:47   #8
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
nije problem napravit backup (to kažem - imam). problem ispada da u današnje doba više nema pravog backupa zbog svog ovog našeg tehnološkog napretka i trpanja sve veće količine podataka na ploče.
ispada da stajanjem slabi magnetni zapis na disku i pitanje je vremena kada će podaci postat a) koruptirani i/ili b) nečitki.

najmanji je problem uzet disk, bubnut gore 8TB fajlova, i taj disk nekamo spremit. problem nastaje kad za 5+ godina taj isti disk uzmemo , spojimo na komp i (ako se i zavrti) - neće bit podaci čitljivi.

ili odradit to isto ali na diskovima drastično manjeg kapaciteta. imam 250GB diskove stare 15 godina koji su donekle škartirani i van upotrebe barem 5 godina, ali da ih sad uzmem i upalim, radit će i podaci će biti gore.

koliko god tape backup slabio, traka je i dalje jedini medij kojemu je namjena ARHIVIRANJE podataka. snimim, spremim, zaboravim da postoji. ako dođe potreba za 10, 15, 20 godina da do tih podataka dođem, medij kao takav i njegov čitač će biti obsolete, ali podaci će biti gore.

vraga, imam videokazete iz 80ih koje , da ih odlučim stavit u video, dobio bi sliku s njih. traka je jedini medij koji će preživit samog sebe. i podaci s misije na mjesec su snimljeni na traku. nema načina da se danas to više dekodira, ali podaci su gore.
cloud backup nije feasible, cloud nije za dugoročno arhiviranje. čak i da imam tolko love da godišnje plaćam neki cloud servis, tko mi garantira da za 5 godina neće ta firma propasti a s njom i moji podaci.
pustimo sad priču kako uopće uploadati 1TB, a kamoli 10, na internet.
jp_rv je offline   Reply With Quote