čitam po netu dosta o diskovima, o data retentionu, o potrebi da se podaci refreshaju nakon x vremena (neki čak savjetuju svakih mjesec dana :O ). internetovi su naročito negativni prema novim/ budućim SMR diskovima.
zanima me postoji li firma ili netko od forumaša radi u nekoj firmi koja ima LTO mašineriju i ima mogućnost napraviti kopiju podataka na LTO 7 ili LTO 8 traku?
nisam se JOŠ odlučio na to, naročito jer sam pred nema 2 mjeseca uzeo još jedan disk od 8TB pa i na to iskeširao neku paru, a ova korona pizdarija me već sad bacila u minus jako neugodnu količinu evrića pa sam malo u sejving-modu rada.
ali ako se odlučim, ima li netko tko to u HR može i želi napraviti?
obzirom na količinu podataka koje bin htio arhivirati , trebale bi ili dvije LTO7 trake, ili jedna LTO8. imam 12TB podataka.
LTO je jedina traka koja nudi takav kapacitet, i koliko vidim jedini standard koji se razvija i nudi kakav takav backward capability barem u čitanju sa trakama koje su generacijama starije. za 10-20 godina vjerujem da će biti lto tape drive-ova u điru kao šta sad ima dds drive-ova.