Tema: DOOM Eternal
View Single Post
Staro 29.03.2020., 22:16   #279
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Evo, da donesem svoj konačni sud o Doom Eternal nakon što sam odradio ovako:

1. pass - razina I'M TOO YOUNG TO DIE - 100% (collectables, weapon mods and mastery, runes...)
2. pass - razina ULTRA-VIOLENCE - speedrun ali pod EXTRA LIFE MODE
3. pass - razina ULTRA-NIGHTMARE - skroz blagi slom živaca (doprinos #stayhome i nesanice koja me muči još i više nego prije, pa se bolje opuštati uz koljačinu demona )

Milestones status: CAMPAIGN 53/53 tj AGNOSTIC 7/7. Nažalost, videoteka pa nemam Steam Ačivmente no to bude kad igra padne ispod 100 kuna

Nakon 40tak sati gameplaya, došao sam do više i malo drugačijih zaključaka nego prije, pa eto, neću spoilat, samo zapažanja generalno. BTW, igra se speedruna za cca 5-6h ako se leti i roka

Pozitivno:

- Priča: stvarno si je neko dao puno puno truda. Ako nekoga (kao mene) jako zanima sve to, obavezno je skupiti SVE Codexe i pažljivo negdje na pola igre pratiti cutsceneove i slušati što Samuel Hayden priča pred kraj te sam time izuzetno oduševljen. Prethodni Doom je ostavio mnoge upitnike a onaj najveći upitnik je bio "je li ovo reboot serijala?". Samo ću reći: NIJE. Ovo od 2016 NIJE reboot, ovo je nastavak cijele priče od svih Doomova (prvog pa nadalje). Jedino mislim da Doom3 malo odskače od cijele priče, ali sve ostalo je itekako povezano. Neću dalje, ako vas zanima, igrajte, slušajte, gledajte i čitajte sve je objašnjeno, čak i timeline prethodnog Dooma.

- Doom Slayer: luđi, bolji, brži, jači kako je imao epizodu sa "nježnim vađenjem" Argent leće na Marsu, i sad se u par momenata vidi koliko je "strpljiv, miran i staložen" i kako vlada situacijom developeri su isto očito vrhunski zejebanti kad su kao tip za Tyranta napisali "Shoot it until is dead" pod tip kako ga svladati

- Neprijatelji: bolji, izazovniji i raznovrsniji. Svatko je otporan na jedno i slab na drugo. Nema šanse da možeš sa istim oružjem udarati cijelu igru. Neki su me pošteno namučili, posebice onaj Marauder koji em se štiti, em cucke neke pušta i još ima sekiru. Archville je isto poprilično zajeban, kao i Tyrant poznatiji kao Cyberdemon, vjerojatno su mu mjenjali ime jer je CD boss, a sad se pojavljuje kao "regular" guy, ne prečesto srećom, jer treba 2 vagona streljiva da se taj seronja skenja. Sa njih 3 sam se najviše mučio na težim nivoima.

- Optimizacija: mjenjao sam detalje od LOW do ULTRA NIGHTMARE. U svakoj postavci, igra izgleda fenomenalno. Nisam naletio ni na jedan glitch niti sam "ispao/propao" iz nivoa (kao na prethodnom Doomu).

- Upgrade mehanizmi: prvo sam rekao da je toga svega previše, ali kad se igra na težim razinama, itekako se osjeti nešto tipa "brže i lakže hvatanje za zidove i rubove" ili "37,5% brži reload" ili mastery "unlimited ammo" na heavy cannonu kad se raketice uključe. SVE i SVAKI upgrade dobro dođe, oćeš oružje, oćeš Rune, oćeš suit. Što se abilityja tiče, Dash svakako odličan i koristan.

- Oružja i Slayer-kombat: uz neka koja se ponavljaju iz prethodnog Dooma o kojima sve znamo, sva "nova" naoružanja sam obožavao koristiti u datim trenucima. Npr. Crucible (mač) je majka za Tyranta i Archvillea, Unmaykr jako jako dobro dođe u čupavim situacijama. Ali ako moram birati najdraže oružje, to je onda Super Shotgun, ali samo zbog Meat Hooka. To sam skoro najviše koristio jer valjda mi je ostala navika Grapplea iz Dying Lighta od pred mjesec i pol dana Fini dodatak su Ice Bomb i Blood Punch. Flame belch je onak, OK.

- Envirnonment: Buff Totemi su OK, bolji nego ona Gore gnijezda u prethodnom Doomu. Slayer gates su isto zanimljivi podleveli i bitni su za unlock Unmaykr puške jer sadrže Empyrian ključeve (6 komada treba za Unmykr). Jedini weak point je platforming. Collectables su fora, posebno ploče i diskete kao tribute nekim starim gamerskim vremenima (Doom, Duke, Wolf, Rage) kojima nisam prisustvovao, samo čitao i slušao o tome. Kasnije je lijepo uređen Doom Fortress i Slayerova "kancelarija"

Negativno:

- Wow efekt: nema ga. Barem ga nije bilo kod mene jer je taj wow efekt bio 2016. Ovo NIJE nova igra. Ovo je u biti ista igra samo drugi dio 4 godine kasnije. Ali to što je to "ista" igra meni nije negativno. Kao što rekoh, negativno je to što nema wow efekta.

- Larakrofting: ne znam kak bi objedinio u jednu riječ platforming+zagonetke. Nije me se dojmilo ali barem nije prejako zamorno, no definitivno weak point. Cijelu stvar spašava Dash ability koji je cool.

- Soundtrack: jednolično i overall slabo. Na momente odlično (Taras Nabad i slični mistični nivoi), ali generalno bitke i to, dosta loše.

Bottom line:

Meni je igra odlična. Ne bih uspoređivao sa Doomom iz 2016 jer gledam na to nekako da je to ista igra razlomljena na 2 dijela i logičan slijed događaja. Ali ako bih morao, nema tu sad puno za reći što je bolje ili lošije. Obadvije su mi odlične, samo što je u ovoj iz 2016 debelo bolji soundtrack i nije bilo platforminga.

Kao savjet ekipi: ako vam se nije svidio Doom 2016, neće ni ovaj jer nije to ništa novo. Ako vam se svidio Doom 2016, nemojte puno očekivati od nastavka jer nema novosti osim novih demona, oružja, abilityja i sveprisutnog platforminga.

Za kraj, kako reče netko od kolega: "korak natrag, pa 2 naprijed." To je to

P.S. sad više nemam kaj igrat
Brko je offline   Reply With Quote