Tema: Automobili
View Single Post
Staro 20.03.2020., 09:52   #48776
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Ako ti je za auto preporuceni benzin sa 95 oktana (a pretpostavljam da je, pise u knjizi uputstava) onda cisto sumnjam da bi to bio razlog.
Imam isto benzinca sa direktnim ubrizgavanjem u cilindre i turbo punjacem (Astra 1.4 Turbo) za koji je 95 preporuceni, a ovi vecih oktana se mogu koristiti.
Mjesecima (vjerovatno i puno vise od godinu dana) sam vozio na 100 oktana da vidim kako ce se auto ponasati i nisam vidio nikakve razlike. Na kraju se ponovo vratio na 95 oktana jer mi 100-tka na kraju izgledala kao obicno bacanje novaca.
Cak mi se cini da sada kada je ponovo na 95 oktana auto i bolje radi, ali to je vjerovatno samo placeebo

Eventualno ako si bas na nekoj benzinskoj natocio lose gorivo, ali to je onda druga prica...
Preporučeni benzin je minimalno 95 oktana. Što bi moralo značiti da auto ima koristi od goriva s više oktana, jer bi trebao imati sustav kojim se prilagođava na određeno gorivo.

Kažeš da se i tvoj može prilagoditi višim oktanima, ali da je 95 preporučeni? Jel baš preporučeni ili piše "min 95"?

Slažem se za bacanje novaca, razlika je ogromna bila u cijeni kad sam točio, 50 lipa, makar sad mi je žao tih 25 kuna koje sam išao ušparati... to je više bilo psihološki da nisam htio bacati novce, iako sam do sad stalno točio 100 (jer kad je bilo 10kn, razlika mi se činila manja).

Mislim da više neću ići na 95-icu, jer sam točio na istoj pumpi na kojoj uvijek točim, baš fizički istoj.

edit:
nakon brzinskog istraživanja ispada da viši oktani pomažu na višim okretajima, a da na nižima motor radi uglađenije i tiše.

Zadnje izmijenjeno od: Elven. 20.03.2020. u 10:05.
Elven je offline   Reply With Quote