Tema: TV Antena
View Single Post
Staro 15.03.2020., 19:40   #233
prodo
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Sto se mjerenja tice napravio sam ovako. Spojio jednu staru log antenu iskrinu koja je bila u podrumu, 4-5 metara kabela i konektor za u tv, to testira jel sve ispravno i odnio tv u potkrovlje. Tv je bio stariji sa digitalnim prijamnikom za dvbt signal (novu veliku tv za dvbt2 iz dnevnog boravka nema sanse da bi uspio odnit u potkrovlje).

Biokovo ne vidim, ocito sam preblizu planine i ne vidim sv.juru. Nikakvo usmjerenje gore nije dalo rezultat, ni ovo sta nikky kaze, okrenit sto vise vertikalno, nista. Znaci ostao je Brac.

Signal sam dobio na juznom krovnom prozoru i rezultati su ovakvi:
Mjerenje1 (juzni krovni prozor)
Kanal 33
Snaga 68+
Kvaliteta 88+

Kanal 34
Snaga 65+
Kvaliteta 86+

Kanal 53
Snaga 62+
Kvaliteta 97+

Ovo + znaci da je signal znao varirati al ovo su min vrijednosti

Zatim sam mjerio na jugoistocnom krovnom prozoru sto je priblizno poziciji trenutacnih antena i rezultati su ovakvi:
Mjerenje2 (jugoistocni krovni prozor)
Kanal 33
Snaga 61+
Kvaliteta 97+

Kanal 34
Snaga 55+
Kvaliteta 74+

Kanal 53
Snaga 55+
Kvaliteta 80+

Onda mi je palo na pamet da odem u dnevni boravak na tv i izmjerim tu trenutnu situaciju (antene na trenutnom antenskom stupu) i tu pocinje zajeb. Sad je to i druga televizija, drugi kabel, druga antena pa ne znam koliko su podaci usporedivi (ajde bar sam pojacalo skinio). Bez obzira na sve izmjerim doli situaciju i rezultati su:
Mjerenje3:
33
S 62
K 100

34
S 34
K 62

53
S 34
K 100

Onda donesem doli onu staru tv sta hvata samo dvbt (a antena na stupu i direktni kabel do nje su isti kao i kod prethodnog mjerenja) i rezultati su:
Mjerenje4:
33
S 71
K 94

34
S 66
K 86

53
S 69
K 89

Sad nemam pojma odakle ove razlike u zadnja dva mjerenja na istom mjestu sa dva razlicita tva i je li to normalno.

Po svemu sudeci po meni nema smisla premjestati antenski stup na drugu lokaciju (razlike izmedju mjerenja1-najbolje nove lokacije i mjerenja4-trenutne lokacije, nisu znacajne). Vasa misljenja?

Ako je to stvarno tako, sad bi trebalo rijesiti novu konstrukciju za ovog monstruma na istoj lokaciji.

Neka je ideja da ova dva zaokruzena nosaca budu fiksna al da oba izgledaju kao ovaj gornji, a da sipka od 2i nesto metra bude na sarafe tako da se po potrebi moze spustit na balkon, na njoj napravit popravak/usmjerenje antene i opet podignuti na nosace i zasarafiti. Neka druga ideja? Ima li ista od toga kupit ili sve treba izradit?

Takodjer sam potrazio po kuci sta imam od antenskih konektora. Mogu li s ovim zaokruzenim spojit one kabele od tocke a do tocke b umjesto dva F-a i spojnice za F? Mozda bi manje mjesta zauzimalo u kutiji? Pretpostavljam da ove konektore sa bijelom oplatom treba izbjegavati jer nisu na navoj i kad ga stavis na kraj kabela mozes se jebat, dok na ove ko hamine mozes lako sarafit i odsarafljivat F konektore, spajat ih na razdijelnike, spojnice, pojacala i sl.

Ako neko ima jos koju ideju za konstrukciju nek slobodno pise. A majstorima sto rade vanjski zid cu rec da ustemaju u zid buzir kroz koji sutra mogu proc do max 2-3 antenska kabela u potkrovlje, a daljnje razdijeljivanje i spajanje na pojacalo cu raditi u potkrovlju.
prodo je offline   Reply With Quote