Sređujem vanjski zid kuće na kojem je trenutno nosač s antenama pa bi to sad htio napraviti na ispravan način i eventualno promijeniti pozicije antena ako je potrebno.
Stvari koje moram primarno sredit su pozicija i instalacija antena na krovu i sam antenski sustav kroz kuću. Samo spajanje/razdijeljivanje/ugradnja pojačala i sl. što će se napravit u potkrovlju dolazi ko šećer na kraju.
Kad je stari radio kuću on je razbacao nekakvu mrežu kabela u bužire, međutim kad je došlo vrijeme da se spoji na tu mrežu, to nije funkcioniralo kako su zamislili tj. nije uopće radilo. Ja sam tada bio mali, bolio me k za to i oni su to tada riješili na partizanski način bušeći zid i uvodeći direktan kabel od antene do tva u dnevnom boravku koji sad visi po stubištu i potkrovlju. Kasnije je ubačena još jedna tv u spavaću sobu koju su riješili na isti način (direkt kabel do antene) tako da danas imamo dvije antene na nosaču (i satelitsku koja se ne koristi i koju bi skinio) spojene sa dva kabela na divlje i nekakav antenski sustav po kući koji se uopće ne koristi.
Što se tiče postojećeg antenskog sustava kroz kuću to sam odlučio ispitati di je zajeb i tu napravit najbolje šta se može i upogoniti ga ako može. Skinio sve zidne utikače, malo razgovara sa starim da dobijem dojam di je šta, napravio kratke spojeve na završecima kabela, multimetar u ruke i pomalo ispitao di je šta i u kakvom je stanju.
U potkrovlje izlaze 3 bužira:

žuto-zeleno sam označio kabel sa 2. kata
crno označeni je sa 1. kata
crveno označeni je sa 1. kata (poslovni prostor)-njega nisam testirao i on uopće trenutno nije predmet rasprave
-niti jedan od njih se trenutno ne koristi
Kabel sa prvog kata je dužine cca 6ipo metara kroz zidove + ovaj ostatak šta viri iz bužira, a multimetar je na njemu pokazao 0,003-0,004 valjda Om-a (nisam električar

)
Ovo je skica 2. kata sa rezultatima mjerenja:
Valja li ovo išta? Ako su kabeli ok, problem bi bio u spojevima/utičnicama zar ne?
Utičnice sa skice sa lijeva na desno:
Utičnica1:

Utičnica 2 (trebala bi biti al je nema-posljedica partizanskog spajanja ranije opisanog):
Utičnica 3:
Ode imam pitanje. Šta znače ove zaokružene strelice na utičnicama? Kao ulaz i izlaz. Znači li to da se kabeli na taj način mogu nastavljati? Ove utičnice (trošila) na 2. katu su u istoj prostoriji (tj. ili/ili utičnice) gdje nikad neće biti spojena 2 ili 3 tv istodobno nego je jednostavno ostavljeno tako jer se nije znao raspored namještaja u prostoriji. Svugdje je proveden bužir onaj najtanji za 1 kabel.
------------------
Iduća stvar je pozicioniranje antene na krovu i o tome veze nemam ali sam vidio da ode ima ljudi koji znaju do detalja. Moja lokacija je ova:
https://www.google.com/maps/place/43...1!4d17.0217214
A ovo je trenutni monstrum koji se nalazi na istočnom zidu kuće i usmjeren prema Braču/Hvaru
Slika sa balkona:

Slike kroz jugositočni krovni prozor:
Majstor kojega nikako dočekat kaže da je lokacija zajebana i za hvatanje signala i za manipulaciju na anteni i da bi antenu najbolje bilo premjestit. Je li to stvarno tako?
Što se tiče odašiljača ne znam šta je najpametnije, Brač, Hvar, Biokovo, šta uopće postoji i šta bi bilo najbolje s obzirom na sve. Al ako bi riješio ovaj sustav pod 1, onda bi na to spojio neku manju staru antenu i nosio/vrtio po krovu dok nebi skužio di najbolje lovi.
Htio bi to napraviti kako treba, nije problem ni dignit dvi kupe i probušit krov pa složit neku konstrukciju. Htio bi napravit neku konstrukciju na poziciji di će najbolje lovit i da joj se sutra može relativno lako pristupit ako treba nešto promijeniti/popravit. Također ode u nas treba pazit na brutalnu buru da sutra kad zapuše to sve ne ode u tri krasne i nekome na ulicu po glavi. Al kažem, satelitski tanjur (koji ima najveću površinu) bi se makao. U potkrovlju bi onda napravio nekakvu kutiju sa po potrebi pojačalom, spliterom, da sutra ta konstrukcija sa antenom-dvije može nositi 2-3 tva na 2. katu, 2-3. na 1. katu i 1 u prizemlju (znači max 5-8 tva). Je li ovo uopće moguće? I odakle krenuti? Svaki savjet je dobrodošao
Ovdje je skica i par slika okruženja
Skica krova sa trenutnom pozicijom antena (crveno su krovni prozori):
Pogled na Hvar/Brač kroz južni krovni prozor:
Pogled na ono što priječi direktni pogled na Hvar kroz južni prozor:
Pogled na Hvar kroz jugoistočni krovni prozor:
Pogled na Biokovo kroz južni krovni prozor:
Pogled na Biokovo kroz sjeverni krovni prozor:
Prijelom krova slikan kroz južni krovni prozor:
Usmjerenja antena sa susjednih kuća slikano kroz jugoistočni prozor: