@domina
O nofčićima neću, sve zavisi šta uspiješ iskamčiti kao novi korisnik, spomeneš ex Iskon pa kako je to konkurencija možda i zbog toga dobiješ povoljnije.
E sad, da ti nebi pripremao ražanj a meso je još u šumi ... treba krenuti od početka.
Treba:
- kontaktirati A1, navesti adresu
- želiš uslugu od njih
- da "su provukli onaj deblji koaksialac i stoji mi uz kuću namotan"
- da te kontaktira "izgradnja" kako bi finalizirali / aktivirali taj odvojak
U tvom slučaju na vanjski zid kuće izgradnja treba postaviti kutiju u kojoj će se postaviti razdjelnik (priprema ako će još koji susjed uzimati njihovu uslugu),
kako si sam naveo "nadžbuknu kutiju s ip zaštitom vani na fasadu".
Sa razdjelnika ide normalni (RG6) coax u tvoju kuću / stan.
Taj dio posla obično izvodi standardni monter kada dobije nalog za uvođenje usluge a ovo poviše je odrađeno i u funkciji.
Nastoj da odabereš dobro mjesto (kažeš da ti je baš sa druge strane dnevni boravak) a kako sutra nebi bilo problema sa vlagom i sl. problemima.
Isto tako, gledaš da uđeš negdje uz kraj da se ne vidi ... nekad je lakše bušiti iznutra prema vani ...
Uz pretpostavku da će se sve brzo realizirati (znati ćeš tek kad dobiješ povratnu informaciju) a želiš "ubrzati stvar" ti možeš sam odraditi ovaj (nazovimo ga tako) drugi dio (bušenje zida, provlačenje RG6 koaksijalca, ...).
U dnevnom boravku nije nužno postavljati neku kutiju, jedino ako baš tako želiš.
Standardno ide Ubee EVW32C router koji treba stati uspravno (zbog hlađenja) a po potrebi se lako "sakrije" iza TV - a.
Ovisno o rasporedu ostalih prostorija ovisi kako je najoptimalnije riješiti Lan instalaciju po kući / stanu.
Mislim da je sasvim ok vući Lan Cat6 ili Cat6a, Cat7 samo (nepotrebno) poskupljuje i komplicira zbog posebnih konektora.
Mislim da sam sve "pokrio"