Mislim da je ovo idealna tema za razgovor, pošto smo svi u ovoj temi "debeli".
Ja sigurno imam problema sa kompulzivnim jedenjem, ovisnosti o šećeru, ovisnosti o koli (zadnjih godine zero ali isto može biti posljedica od pretjeranog uzimanja).
Bavio sam se rukometom više od 15 godina i imam posljedica, ali imam i sreće jer sam se većinom hranio kao debil. Jebiga, kad si mlad si debil ali i nisi mogao doći do kvalitetnih informacija.
Danas je puno lakše, ima dosta informacije na netu za informiranje.
Što se tiče suplimenata, probao sam svašta i to je koli kurac za 99% ljudi.
Ovi macani kaj vidite u teretani nisu jaki od suplimenata i posnog sira, nego radi hormona koje unose.
Činjenica je da nema univerzalnog rješenja, sve ovisi od osobe do osobe. Nutricionist svakako može biti od velike koristi.
Mislim da nije lako pogoditi ni kalorijski deficit i suficit, jer brojanje kalorija nije jednostavno niti točno, niti naš organizam nema fiksnu srednju vrijednost koliko kalorija treba. Primjenom ako je netko na dugoj dijeti, tijelo više ne treba 2500 kal po danu, nego manje...barem sam to ja shvatio iz mog iskustva.
Tijelo se konstantno prilagođava, tako da ista dijeta ne mora imati isti učinak drugi i treći put.
Citiraj:
Autor domina
Sinoć sam u pol noći bio tako gladan da sam išo maznut kobasice s mlincima šta je ostalo od ručka.
Mene muči što nemam vremena jest više obroka, ujutro uz kavu maznem keks do dva, ili neki voćni jogurt prije toga. Gablec u podne, a večeru nekad imam nekad ne, a često bude grickalice s pivom uz tv.
Nekad se sjetim uzet banane ili neko voće pa maznem prije gableca, a u zadnje vrijeme obično oko 9 ujutro maznem čokoladicu dok me primi glad. Sad koliko je to sve dobro, ja ne znam, ali znam da ne pretjerujem prestrašno, ali se vidi 10kg plusa.
|
Mogu ti reći kako sam sebi pomogao kada nisam mogao prestati jesti i s lošim navikama. Keto, sa keto sam se upoznavao zadnje 4 godine. Super stvar za nekoga tko voli meso i masti, te nije imao vremena za puno aktivnosti.
A sada prakticiram zdrav razum i takvozvani intermittent fasting par dana u tjednu.
Samo jedna kava ujutro, te sam miran do popodne kad se vraim s posla.
Tada razumno jedem od 17-21h, nema prejedanja, jedem šta mi se jede.
Pošto sam slab na slatko, pokušavam samo zdravije slatko tipa gorka čokoloda.
Voćni jogurt, keks, čokolada dovode do rasta reakcije tijela pa luči inzulin pa imaš oscilacije inzulina učestalo u danu i to je mene ubijalo. Digne te slatko na 20 minuta pa sam nakon toga za kurac do sljedeće doze.
Kada je inzulin stabilan imam puno više fokusa i nemam promjene raspoloženja.