Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.03.2020., 15:16   #48624
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
Ovisno sto radis i koliko.

Generalno se u razvoju motora moraju raditi kompromisi. U zadnje vrijeme je posebno popularna ekologija, gdje proizvodaci igraju limbo izmedu CO2 i NOx emisija, uz cim manju cijenu auta.

Otkako se koristi CAD i ostale moderne metode dizajniranja, generalno su stvari optimirane za ono sto moraju raditi + safety faktor. Naravno, kako se koriste sinergije (da se smanje troskovi razvoja), cesto se desi da slabiji i jaci motori koriste jako puno istih dijelova, ali isto tako, cesto ne sve.

Treba ti sposobni meho / tuner, koji tocno zna sto je razlika izmedu tvog i slijedeceg jaceg motora tvog proizvodaca. Neki motori ce radi izdrzati povecanje snage bez redukcije u pouzdanosti, neki se vec vrte koliko mogu a da izdrze propisanih 150-200k km. To vrijedi vise manje za sve dijelove pogonskog sklopa.
Za EGR / DPF je bitno kako se mapa slozi. Ako se pretjeruje sa kolicinom dizela, onda bi se DPF mogao brzo(brze) zacepiti.

Zelis li ti "samo" dignuti snagu / zelis li optimirati mapu za tocno tvoj auto/motor ili zelis smanjiti potrosnju goriva bez smanjenja snage? Ili nesto cetvrto?

Primjer:
Ako smanjis potrosnju dizela, pri istoj snazi motora, znaci da si digao temperaturu izgaranja, time si smanjio CO2 emisije, ali digao NOx. Ako auto nema SCR, onda vise tvoj auto nije konforman sa Euro 5/6 normom (khm VW). Ako ima SCR, onda bi trebalo provjeriti da sprica vise AdBluea, da kompenzira za povecanu emisiju NOx.
Radi li to netko? Sumnjam, nafrlje snagu gore, za auspuh nikoga briga.
1. Jasno mi je da određeni dijelovi imaju svoj vijek, al opet može i nadmašit tvorničke propisane kilometre, naravno to onda iziskuje pažljivu vožnju, a i tu još i igra ulogu kvaliteta materijala.
2. Podignut snagu uz naravno optimalno podešenu potrošnju u dozovoljenim granicama. Jer kolko čujem, ak se mapira auto još manje troši ili u najgoru ruku troši isto kao i stock stanje.

Ovo na temperaturu izgaranja se odnosi na ispuh, dpf filter ili? Nisam upoznat sa akronimom SCR je točno što?

Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
Generalno su dizelima utrobe napravljene da podnoste opterecenja puno veca nego su deklarirana i motor je najmanja briga. Sve okolo motora je ono na što se pazi.
Ne zadaješ tlak veci nego što je prag efikasnosti turbine (povecanje temperature usisa, sile na osovinu i kompresor), ne zadaješ količinu ubrizganog goriva ako nema dovoljno zraka da ga sagori, da ne dizes temp. ispusnih plinova (celo klipa, ispusni ventili, turbina), pazi se da se ne dize tlak i gorivo pre rano u niskim okretajima zbog kvacila i zamasnjaka, itd. itd.

Habanje, pogotovo na tim "stage 1" mapama je zanemarivo. Ako ti cesto 1.5 dci vozis ZG-ST punim gasom, skršit ces ga i bez mape, ako ubrzavas sa 1200okr punim gasom, skrsit ces dvomaseni zamasnjak i bez mape, ako tocis lose ulje u predugim intervalima, turbina nece dugo ni na tvornickom tlaku. To sto ces ponekad iskoristit tih 20ak ks i 50ak NM vise za pretjecanje je ništa...u DPF i EGR ne ulazim jer to je prvo čega bi se rješio da kupim auto koji ih ima..

@renesis
dizel je stalno u "knocku", smanjiš gorivo, padaju temp izgaranja hence - novi merc i vw 4 cyl turbine pušu 2 bara stock
benzinac - obrnuto, ne?
Ma imam jednog pouzdanog a tip popravlja određenu marku auta (Ford) a i ekipa je prezadovoljna koja su mapirala aute kod njega..

U pitanju je Focus mk3 1.6D 115ks, recimo, stg1 mu je do 135-140ks i to je ono u okvirima sigurnosti motora, drugim riječima, nema straha, stock je 280nm, a recimo ak ga se malo podigne onda je 310-320nm, a kvačilo navodno trpi opterećenja do 380nm.

Sad me zanima, kolko tu kuplung ispašta, al vjerojatno ništa, ako bih pravovremeno mjenjao brzine, a ne recimo ga vozio do crvenog i onda šalatao u brzinu Za turbinu, mislim da se podiže za 0.1 bara, to je za stage 1..
Što se tiče dpf i egr-a, rade ko podmazani i to neću dirat, a jednog dana ak crknu idu dolje i baj baj..

Pitao sam drugog mehu, veli nemoj niš dirat, već je i ovak motor opterećen

Prioritet mi je da se to uštima i da se dijelovi niš više ne troše neg dok je stock, uz naravno normalnu vožnju, ne mislim ić na 402
A kolko čitam, masa ljudi mapira aute i voze se par godina bez ikakvih grešaka..

Kolko sam čitao, prije neg se auto mapira, auto se spaja na dijagnostiku i gleda se stanje agregata, pa se valjda na temelju toga donosi odluka jel auto za mapiranje ili nije..

Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 06.03.2020. u 15:22.
zvonac je offline   Reply With Quote