06.03.2020., 12:48
|
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Autor Renesis
Ovisno sto radis i koliko.
Generalno se u razvoju motora moraju raditi kompromisi. U zadnje vrijeme je posebno popularna ekologija, gdje proizvodaci igraju limbo izmedu CO2 i NOx emisija, uz cim manju cijenu auta.
Otkako se koristi CAD i ostale moderne metode dizajniranja, generalno su stvari optimirane za ono sto moraju raditi + safety faktor. Naravno, kako se koriste sinergije (da se smanje troskovi razvoja), cesto se desi da slabiji i jaci motori koriste jako puno istih dijelova, ali isto tako, cesto ne sve.
Treba ti sposobni meho / tuner, koji tocno zna sto je razlika izmedu tvog i slijedeceg jaceg motora tvog proizvodaca. Neki motori ce radi izdrzati povecanje snage bez redukcije u pouzdanosti, neki se vec vrte koliko mogu a da izdrze propisanih 150-200k km. To vrijedi vise manje za sve dijelove pogonskog sklopa.
Za EGR / DPF je bitno kako se mapa slozi. Ako se pretjeruje sa kolicinom dizela, onda bi se DPF mogao brzo(brze) zacepiti.
Zelis li ti "samo" dignuti snagu / zelis li optimirati mapu za tocno tvoj auto/motor ili zelis smanjiti potrosnju goriva bez smanjenja snage? Ili nesto cetvrto?
Primjer:
Ako smanjis potrosnju dizela, pri istoj snazi motora, znaci da si digao temperaturu izgaranja, time si smanjio CO2 emisije, ali digao NOx. Ako auto nema SCR, onda vise tvoj auto nije konforman sa Euro 5/6 normom (khm VW). Ako ima SCR, onda bi trebalo provjeriti da sprica vise AdBluea, da kompenzira za povecanu emisiju NOx.
Radi li to netko? Sumnjam, nafrlje snagu gore, za auspuh nikoga briga.
|
Kada se govori o remapu mislim da je Sedox generički st1 remap najbolje rješenje. Tvrtka koja radi u cijelome svijetu i ima za svaki motor optimiziran softver, a i nisam vidio da se netko žalio. Bitno je otići kod generalnog zastupnika, za RH je u Zaprešiću, pukne i voziš.
E sad za neke naprednije stvari treba ići na valjak i sl.
Ima na FB stranici Sedox perfomanse Hrvatska, relativno nova godišta BMW, Mercedes, Audi... idu na remap i svi su zadovoljni.
Mislim da ću i ja u dogledno vrijeme isto Sedox st1 puknuti, ne vozim se ko luđak tako da i ovako i onako nekih ludih naprezanja nema a opet dobro dođe tih 20% momenta i malo jaci kick, pogotovo ako auto nije pod garancijom.
|
|
|