Tema: Automobili
View Single Post
Staro 06.03.2020., 09:53   #48611
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor zvonac Pregled postova
Pozdrav. Imam pitanjce u vezi remapa..

Kolko utječe habanje motora tj dijelova motora (zamašnjak, turbina, kuplung, dpf, egr) ak se recimo radi remap stg1?

Dost ljudi veli da ovaj stg1 je najidealniji a navodno neka naprezanja po motoru nema osim benefita koje donosi (bolja ubrzavanja, smanjivanje turbo rupe, bolja međuubrzanja) čak dost njih veli da se i potrošnja smanjuje ili u najgorem slučaju ostane ista.

Jedan meho veli da su današnji dizeli prigušeni i da imaju lufta za neko "overclockanje" agregata, bez da se dotaknu limiti samog agregata.. Drugi mi pak meho veli, da su motori već podešeni za maksimum performanse i daljnje "nabrijavanje" motora smanjuje dramatčno vijek motora i naravno vodi do havarije motora (prijevremeni odlazak zamašnjaka, turba itd.)

E sad, ak se recimo radi remap stg1, znači tjuneri tvorničku mapu dodatno srede, tj popeglaju krivulju i podese za optimalan rad a da ne utječe na sam rad motora, u vidu pojačanog trošenja i većih naprezanja pokretnih dijelova.

Svi govore, nema frke, remap je siguran, govorimo o ovom početnom modelu, stage 1, al mene zanima detaljnije, kolko se zadire u motor, tj dal je i dalje to sigurna zona za motor u odnosu na stock stanje..

Generalno su dizelima utrobe napravljene da podnoste opterecenja puno veca nego su deklarirana i motor je najmanja briga. Sve okolo motora je ono na što se pazi.
Ne zadaješ tlak veci nego što je prag efikasnosti turbine (povecanje temperature usisa, sile na osovinu i kompresor), ne zadaješ količinu ubrizganog goriva ako nema dovoljno zraka da ga sagori, da ne dizes temp. ispusnih plinova (celo klipa, ispusni ventili, turbina), pazi se da se ne dize tlak i gorivo pre rano u niskim okretajima zbog kvacila i zamasnjaka, itd. itd.

Habanje, pogotovo na tim "stage 1" mapama je zanemarivo. Ako ti cesto 1.5 dci vozis ZG-ST punim gasom, skršit ces ga i bez mape, ako ubrzavas sa 1200okr punim gasom, skrsit ces dvomaseni zamasnjak i bez mape, ako tocis lose ulje u predugim intervalima, turbina nece dugo ni na tvornickom tlaku. To sto ces ponekad iskoristit tih 20ak ks i 50ak NM vise za pretjecanje je ništa...u DPF i EGR ne ulazim jer to je prvo čega bi se rješio da kupim auto koji ih ima..

@renesis
dizel je stalno u "knocku", smanjiš gorivo, padaju temp izgaranja hence - novi merc i vw 4 cyl turbine pušu 2 bara stock
benzinac - obrnuto, ne?

Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 06.03.2020. u 10:24.
zkljaja je offline   Reply With Quote