View Single Post
Staro 05.03.2020., 15:10   #176
igofanatic
Guest

Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Mercedes je DAS razvijao GODINU dana. Pa nije to tehnologija koja je usavršena preko noći u upeljana pod krinkom "ha, niste ferkanu niš rekli za motor pa ćemo mi sad varat sa DASom".

DAS je device koji nije protiv pravila jer je čisto mehanički uređaj. Ne upravlja ga nikakva elektronika.

Ferrari ako je muljao na protoku goriva i sa senzorima, to JE protiv pravila. Nemoj izjednačavat te stvari.

Nije potrebno nastavljati insunuacije jednog bivšeg kolege ovdje koji je imao izjave tipa, citiram: "Mercedes sigurno vara sa nečim, samo je problem što im se to nešto ne može naći."

FYI, na razvoju Mercedesovog bolida radi 1200 in-house zaposlenika. Slovima TISUĆU I DVIJE STOTINE. Zaposlenika. Haas ima zaposlenika koliko Mercedes svaki mjesec ljudi na godišnjem. Takav trust mozgova koji su bili najbolje glave po drugim momčadima su tamo. Dovoljno ti je samo da si pročitaš radni put Jamesa Allisona po F1 momčadima pa budeš vidio da gdje god je došao, sve je pretvorio u zlato usprkos privatnim tragedijama. Kad imaš takav headcount, teško je da moraš varati. Oni su jednostavno benčmark jer je sve in-house. I naravno da taj bolid radi ko mila majka.

Ferrari je isto skoro all in-house, ali njih jebe taj digićki šlamperajski mentalitet. Ko je vodio tim u zlatnim godinama? Englezi i francuzi sa švabom za volanom. Ok imaju i sad švabu za volanom ali imao i all-ltalian momčad pa eto nažalost su tu di jesu.

DAS nije uveden preko noći niti je upakiran u FiA-Ferrari-nonFerrari-powered-team feud.

Kao i što Red Muljova šasija nagodinu neće biti preko noći jer Newey već sad u podrumu crta, 3D printa i strojno obrađuje komponente šasije te slaže i testira.

S druge strane kažeš kako ne valjaju V6 motori iz kosilica, a upravo ove sezone ćemo imati najbrže aute IKAD u povijesti F1 i utrkivanje pri najvećim brzinama kmad jedino što je zaqrac je zvuk, ali naspram 2014 kad su uvedeni, sad je to milina. Ok ni blizu kao V10 na 21000 rpm ali bolje nego što je bilo.
nisam ja niti rekao da je upeljana preko noći DAS tehnologija. i tu je sve čisto kaj se tiče pravila kako maFIA tumači. osobno smatram da je to neregluarno, ali nebitno sada(nekom drugom zgodom ak mi se bude dalo piskarati).
samo sam rekao da je merc očito pikao još od prošle godine ove iz maFIe, pa su moguče napravili kompromis da njima dozvole da razviju novi sistem i jedino ga merc koristiti smije. jer naravno da sada neće biti vremena za razvoj istoga po ostalim momčadima, iako je to legalno. a i onako je najavljeno da se taj sistem od 2021 neče smjeti koristiti, ako se ne varam. e sad, pošto je merc razvio DAS tijekom zime, nije ga imao prilike pošteno na nekoj stazi testirat, k tome sada imaju telemetriju i snimke svega od drugih momčadi za komparaciju. zato bi rekao da im sada, kad su uvidjeli na testiranju, ipak taj DAS ne znači mnogo i sada se ide na kariku tužbe. ako je već tako trebalo biti, zašto se merc nije digao sa ostalim momčadma još tokom zime ili još bolje tokom prošle sezone? sve očito zato jer je takav dogovor sa mafiom. jer ako je DAS legalan kako tvrdi mafia, maFIA dobro zna da sada više nema vremena da se to napravi u drugim momčadima. a ne smiju otkriti da za to znaju tokom cijele zime od kad je merc radio na tome i naravno da je radio to u suranji sa mafiom.

opet me krivo shvačaš(ne znam sad jel to više namjerno ili slučajno :P). nisam rekao da ne valjaju(osobno imam i obožavam V6 koncept motora), samo da tim motorima nije mjesto u F1(da se pravilnije izrazim). naravno da budemo gledali rušenje rekorda svake staze(ako se uvjeti pogode), ali tako nije bilo s početka ere tih motora, kao i ogavan zvuk na početku naravno, kada su bolidi bili dramatično sporiji,odnosno zabrinjavajuče lošije perfomanse od prijašnjih. i svi su to i zvuk kritizirali. ali naravno uz pomoć moderne turbo tehnologije i elektronike i baterija itd da se napreduje u snazi motora, ali i ostali elementi aero paketa itd.
ali vidim da smo se ipak oko nečega shvatili i složili. da, naravno V10 se valjda nikad više neće koristiti, ali zato V8 hibrid sigurno može. uostalom pa ultra sportski cestovni auti poznatih marki se i rade više manje u sličnom konceptu.

sve je to u konačnici nebitno, jer tu naj više gubimo mi gledatelji, navijači bilo koje momčadi. jer ovaj cjelokupni cirkus koji maFIA izvodi zadnjih godina, je jako loš.