Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.03.2020., 12:56   #48593
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Koriste "normlano" je relativan pojam jer pricamo o vrlo malom postotku trenutno .

Sad zamisli da se broj elektricnih poveca 10x (sto ce i dalje biti malo u odnosu na ICE), kolko tih punionica treba biti da je to vrijeme cekanja prihvatjivo? Na prosjecnoj benzinskoj imas 6 automata, znaci u 3-4 minute mozes napunit 6 auta jer tolko ti treba za napunit 50 litara.

Kolko treba biti tih elektricnih punjaca da u sat vremena prodje barem 1/3 tog prometa? Trenutno meni nezamislivo ni u narednih 10 godina a kamo li 5.

sto se tice trgovackih centara i ostlaog tu bi moglo biti donekle prihvatljivo da dok sma u shoppingu auto s enapuni 40-50% i to platim 50-100kn ali brijem da ce kod nas trebat imati cuvar ena tkavim parkinzima jer moglo bi brzo doci do "nestanka" ovih kabela za punjenje - bakar je skup .

Po meni su trebali raditi na standardnoj dimenziji baterije/packova koja bi bila kao battery pack i dodjes na punionicu (da nekazem benzinsku) i tamo istekas (ranik koji radi) svoju bateriju (izvuce se iz praga/poda automobila) i ustek nova i vozi dalje. Znaci kao kad kupujes Plinsku bocu, das njima praznu, oni tebi punu i platis i to je to. To bi trajalo 5-6 minuta sot mi se cini kao prihvaltjivo vrijeme cekanja, malo duze nego klasicno ali meni ni 60-90 minuta na super brzim chargerima nije prihvatljivo vrijeme cekanja .