Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 04.03.2020., 19:18   #10356
donkimizer
Registered User

Datum registracije: Feb 2019
Citiraj:
Autor yoke Pregled postova
- imam reciver marantz sr5005 koji ima taj famozni Audyssey
- i meni taj Audyssey napravi vise stete nego koristi, sve mi bude...nikakvo...toliko lose da na kraju bolje nastelim na ruke i uvo

dali je tako i vama ili nekome taj Audyssey stvarno radi kako je ''zamisljen'' ?

mozda radim nesto krivo...
dam mu jos jednu priliku ovaj vikend

cini mi se da je netko spomenuo da mu on centralni zvucnik reze na 40Hz ?
nije mi jasno koji to centralni zvucnik ide 40Hz, tako da mi djeluje da Audyssey i drugima sve to skupa zbuca

Jer mi je nekako logicno da sub reze od nekih 70Hz pa do nekih 160Hz ovisno o ''kvaliteti' ostalih zvučnika te samog subwoofera.

Ali definitivno nebi tražio od centralnog zvučnika da ide toliko nisko.

Nemaš baš najfamozniji audyssey, nego Audyssey MultiEQ, koji je znatno lošiji u usporedbi sa Audyssey XT32 (koji parira DIRACu). MultiEQ i starije inačice audysseya naime vrše agresivan EQ na višim frekvencijama i pretjerano zaseru tonalni balans. A XT32 što više ide u frekvencije, koristi filtere sa nižim Q-om.
No postoji dovoljno čimbenika koje nijedna room korekcija ne zna uzet u obzir, od ljudske pogreške, pa do problema u prostoriji, od lošeg smještaja zvučnika/slušaoca, a sve to će uzrokovat loš krajnji rezultat.
Naprimjer, ako si loše podesio visinu zvučnika (previsoko ili prenisko), a baš imaš model koji pri takvom smještaju ima "udubinu" na reznoj frekvenciji, room korekcija će sigurno probat kompenzirat i vrlo često katastrofalno pogoršat zvuk.

Ništa čudno u jako sposobnim centrima, eto i ja sam imao centar sa 2 8" drivera, sealed. Audyssey kad mjeri zvučnike također pokušava utvrditi njihovu F3 točku a u to naravno uračunava akustiku prostora jer drugačije ne može, pa će iz istog razloga za mnoge zvučnike s dobrom bas ekstenzijom odlučiti stavit jako niski rez ili ih čak ostavit na full range...a to je ipak pogreška jer je sub u pravilu uvijek sposobniji.
Ima i obrnutih slučajeva, gdje zbog lošeg smještaja zvučnika, odnosno modalnih problema u sobi audyssey detektira F3 jako visoko, pa ti šibne crossover na primjerice 120 Hz, a tvoj zvučnik bez problema svira do 40.
donkimizer je offline   Reply With Quote