View Single Post
Staro 04.03.2020., 08:43   #13
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
Ljudi, da li je netko do vas slagao neki oblik bandwidth monitoringa?
pokušavam podesiti prtg, i skužio sam da ne mogu dodati bandwidth senzore. kad idem ručno dodati device, opet ne nađe senzore.

pa sam se fino logirao na svaki router/AP na kojeg sam mislio zakačit monitoring, i CHIKITA.
planirao sam nakačit monitoring na 6 routera, svaki po lokaciji koja koristi net, da vidim tko kada i koliko neta cucla, da mogu planirati restrikcije.
znam da to inače ide preko SNMP-a, i većina mojih starih (stariiiiih) routera je snmp settingse imalo vidljivo u meniju.

e sad, gledajući novije uređaje, SNMP-a nema nigdje.
tp-link nula bodova, nema , non ce', nada. imam 2 u mreži.
airlive nula bodova, isto , nigdje, šipak. imam ih 2 u mreži.
mikrotik kao ima, nisam još upogonio. nisam se ni trudio baš, nije na bitnoj lokaciji.
openwrt ima, to mi uredno radi. složio sam na glavnom openwrt routeru, drugi još nisam.

imate neki savjet?
Radim s PRTG-om već jedno vrijeme, svi uređaji su na SNMP-u, bandwidth radi po interface-u na routeru i sve se jasno vidi.

Mikrotik, Fortinet od routera.
Huawei, Unifi, ATi itd, svi imaju SNMP.

AKo želiš bez SNMP-a pratiti bandwidth, neće to ići, trebaš nekako sniffanje.
Možeš vidjeti je li ti port up ili down, ali pratiti bandwidth bez SNMP-a, neće ići.

Evo s PRTG stranice:
Citiraj:
When you are monitoring something like bandwidth, you would need to have something like SNMP reporting for the interface how much bandwidth is going over the port.
Stavi Mikrotik ispred tih 6 uređaja, i spoji 6 uređaja na Mikrotik, vidjeti ćeš po portovima na mikrotiku gdje ti cucla najveći bandwidth.
Mikrotik SNMP setup traje 3 sekunde.
Mommistake je offline   Reply With Quote