Evo, nakon 3 tjedna na Ubuntuu 19.10, nakon micanja s W10 Enterprise, na T470p, srce me boli kad kazem da mi za dev Windowsi uopce ne nedostaju.
Javašaluk očekivano radi bez greške - Jetbrainsovi alati, DBeaver, imam Postman (mislim da je to u Electronu), imam FileZillu (doduse, iz nekog razloga ne postoji Pro verzija za Linux?). Chrome je OK, na Firefoxu do verzije 71 radi AKD-ova kartica za eGradjane (i to je do njih, navodno rade na novom potpisnom modulu koji ce raditi i s novim verzijama), digitalno potpisivanje dokumenata i datoteka nisam probao, makar znam da s Libreom PDF/Office dokumenti
mogu biti potpisani s tom karticom.
OK, nasušno mi nedostaje Office paket, ali se potpomazem s T460 na kojima je i dalje 10 Ent, a za procitati nesto na brzinu radi i O365 online. Doduse, obzirom da postoji Android office aplikacija, predpostavljam da je nedostatak Linux verzije cisto "politicka" prica.
Ima nekih musica kojih na Windowsima nema, primarno vezano za GUI, ali opet s druge strane, na jebenim Windowsima mi nije radio zvuk na docku i povremeno bi imao "nestajanje" gornjih parsto pixela na sekundarnom monitoru, tako da... Bilo bi super kada bih imao "normalne" (Windows like) taskbarove a ne ono lijevo drkanje od trake, zajedno sa svim aktivnim prozorima, a i potrebna je neka magija da se taskbar prebaci na drugi monitor, no sada zivim s time. Takodjer, jedan od ruznijih bugova je sto nekada ne radi drag&drop u browser s network sharea, ali ajde, i na to sam navikao. Ne bih se ljutio ni na neku Irfan-like sposobnu aplikaciju za pregled slika, no dobro, i to se da istraziti i pronaci, predpostavljam...
Eh, da, i Canon Lide 210 radi po defaultu. Nekakva aplikacija za skeniranje je tolko jednostavna i radi, da mi uopce ne nedostaje Canononv nativni alat.
Isto tako, sto se tice NodeJS-a, tu nisam vidio neku razliku u performansama kompajliranja, ali recimo Go se osjetno brze kompajlira i nije placebo.
Sve u svemu, nikada nisam mislio da cu to reci/dozivjeti - ali sam zadovoljan. Nadam se da ce nova LTS verzija Ubuntua raditi jednako kao i ova 19.10, obzirom da na starijem LTS-u nije radilo sve out of the box, a bio sam prelijen drkuljiti i pokusavati slagati sve pizdarije sam.
Jedina stvar kojom se nisam bavio, a trebao bih, je baterija i power management opcije, ali nisam ni stigao a koristim T460 za "vani", pa mi je to jedino bitno zbog toga da mi Tutuntu ne ujebe bateriju. Inace, sto se tice grijanja, jednako ga (ne)cujem kao i na Windowsima, pa je valjda taj dio jednako poslozen.