Citiraj:
Autor adaksinjo
moderna gradnja podrazumijeva ulaganje u izolaciju (XPS ispod temeljne ploče, EPS ispod glazure, a o fasadi i izolaciji gornje deke/krovišta ne treba ni govoriti) tako da je konstatacija da kondenzacijski bojler donosi uštedu samo na moru potpuno promašena.
.
|
Dobro, uvazavam argument medjutim kakve veze ima moderna gradnja i sve sto ide vec sa time, na primjeru kojeg sam se referirao ? Kolega ne zivi niti ima modernu novu gradnju...
Ako imas stariju kucu ili gradjenu klasicno bez tih XPS novotarija, hidroizolacije po ps-u naravno i samih temelja onda bacanje takve "starije" kuce u stiropor + pvc prozori napravi
dugorocno vise stete naspram dokazane koristi u smanjenju rezija za grijanje. Da, tako uredjena kuca moze opstati sa kondezacijskim bojlerom i 55C no dali moze krov, temelji ?
Mogu slikati kako izgleda jedno kroviste od susjeda nakon 10 godina izlacije zidova i tavana naravno, sve letve su mu se uvile, njegovo kroviste je mladje od mojega. Njegov tavan je hladan ko frizider.
Moj nije... nije topal ali nije ni hladan da se gore nesto mrzne, njegovo kroviste ako je vani -10 je smrznuto. Snjeg mu na krovu
stoji po mjesec dana ako napada pola metra snjega.., ja ga "potopim" kroz 7
dana lozenja te na krovu ima snjega samo po coskovima. Oko prozora bas svih covjek
ima Pljesan na izolaciji jer ako mu je vruce, otvori prozor i na coklu gore se pravi pljesan, kod mene ne jer nemam potrebu
toliko cesto otvarati prozor radi dobave friskog zraka za disanje i provjetravanje.
Nadalje,
temelj mu se runi jer je takodjer smrznut ili ima snjega direktno do kuce, kod mene nema.., ni ne zadrzava se, toplina zidova i temelja sto kuca pusta topi snjeg i opet za par dana 20cm od temelja
je sve suho i nije zaledjeno. Dakle sve ima svoje, reci generalno da kondezacijski je prava stvar i da je kuca "kriva", ne moze biti ispravno. Mozda zelim da mi kuca trosi radi dobrobiti same kuce
jer nije novogradnja.
Tko radi novu kucu pa sukladno struci odradi sve po propisu pa napravi i vodopropusni sloj/odljev okolo kuce i sve moguce hidro i toplinske izolacije naravno da ima racunicu kupiti kondezacijski no prije bahtog zakljucivanja
da je nesto pogresno i da je kondezacijski kralj medju bojlerima valja definirati i
vidjeti uvjete u koje isti dolazi jer usteda na racunima za grijanje ne vrijedi puno ako ce kroz xy godina napraviti vece troskove za sanaciju kuce.