View Single Post
Staro 17.02.2020., 23:28   #1621
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
Međutim ja bi primarno grijanje rijesio sa 2 jače inverterske jedinice, a njegove radijatore bi ostavio za dogrijavanje ... ono ... za svaki slučaj.
Stan je odlično izoliran, ima "c" energetski certifikat, a zgrada je sagrađena sistemom sendvič gradnje. Znači zidana konstrukcija, na kojoj je vanjska izolacija pa fasadna cigla.

E sad ...
Posto uskoro ulazimo u posjed, rušiti ću neke pregradne zidove pa sam razmišljao i na strop nabaciti stiropor kao dodatnu izolaciju. Dal je netko radio to i kakva su iskustva?
Pošto je stan na 4 katu, isto tako imam mogućnost i sa vanjske strane nabaciti stiropor i staviti recimo limeno krovište. Možda je to bolja solucija?!
Kao što je fanATIk rekao, stiropor nikako ne ide iznutra, ako se izolira iznutra onda ide vuna, a nije stiropor baš najbolje rješenje ni za van, ali se kod nas koristi jer je jeftiniji.

Ako bi izolirao strop, dobio bi više-manje izolirani spušteni strop. Kažeš da je C certifikat, to ipak podrzumijeva i neku postojeću izolaciju fasade, a možda i krovišta zgrade. Prvo bi bilo dobro da provjeriš kako je točno izolirana. Kažeš 4. kat, ima li netko iznad tebe tko živi ili je potkrovlje? Ako netko gore živi onda nema pretjeranog smisla izolirati strop jer se grije iznad tebe pa nema prijenosa topline prema gore.

Što se tiče tih nordijskih radijatora koje imaš, nije to nikakvo čudo tehnike, to su obična električna grijala s termostatskim rješenjem na njima. Efikasnost je kao kod bilo koje električne grijalice, 1 vat utrošen daje 1 vat topline u prostor, klima će dakako biti efikasnija pri grijanju prostora. No, za to treba ipak neki kvalitetniji brand klime, netko iz trojstva Daikin/Toshiba/Mitsubishi electric.
Exomaniac je offline   Reply With Quote