Citiraj:
Autor kasko
Recept please 
|
Idemo u offtopic.

Ma nemaš što, jednostavno je to, ali sve je stvar prakse i tvojih želja.
U većoj zdjeli u malo mlake vode izmutim 10-15 g svježeg kvasca (otprilike trećina di-go kvasca od 40 g) i žlicu šećera. Kad sve razbijem, polako stavljam pola kile domaćeg bijelog brašna i 2-3 dcl mlake vode, dodam žlicu soli, malo maslinovog ili ulja od grožđa i istovremeno miješam kuhačom dok ne dobijem smjesu koja je mekana, a opet ne previše ljepljiva. Po želji nekad dodam i malo integralnog ili crnog brašna, kojekakve sjemenke, mljevene orahe, što god imam pri ruci. Kad sam pokupio sve s rubova zdjele, nastavim mijesiti rukom i kad se više ne lijepi za prste, oblikujem u loptu, pokrijem zdjelu prozirnom folijom i stavim negdje na toplo da se diže par sati (ovisno o temp sobe i svježini kvasca, trebalo bi narasti negdje 4-5 puta). Pazim da nitko ne dira...
Nakon par sati premijesim par puta u zdjeli, oblikujem ga u koji hoću oblik, stavim na papir i na tepsiju/na žicu/u kalup. Kad sam dobio željeni oblik, pokrijem krpom i opet pustim da se diže, ali ne toliko dugo kao prvi puta. Uključim rernu na 250°C da grije i gore i dole, unutra odmah stavim vruću vodu u metalnu posudicu jer tijesto voli vlagu. Kad se rerna zagrije, ubacim tijesto na srednju/donju razinu, smanjim odmah temp na 200°C i nakon 20 min na 180°C. Pečem još 15-20 min, ovisno o jačini rerne, dok ne postane rumeno. Nekad ako želim, pred kraj pečenja dekoriram opet nekim sjemenkama tako da lagano premažem kruh mlijekom, pospem gore što hoću, dignem temperaturu rerne na 200°C i pečem još 5-10 min.
Izvadim kruh van, kratko pustim da se ohladi na nečemu neravnom da dole ima malo zraka. Kad ga bude bilo moguće uhvatiti u ruke, zamotam ga u par krpa, sve ovisi koliko su debele/velike. Kad se skroz ohladi, stavim ga u vreću da se dalje ne suši i često pola ode u zamrzivač, a pola odmah jedemo.
Možda ti izgleda podugačko ovako na prvu, i bit će ti dugačko dok se ne uhodaš, ali kasnije to sve obaviš za 15 min. Imam iza sebe minimalno 100 ispečenih kruhova, možeš modificirati recept kako želiš i teško ćeš zbrljati, ako znaš što radiš. Samo nemoj da ti samopouzdanje padne ako ti prvi kruh ispadne katastrofa. I meni je prvi kruh/lepinja ispala niska i tvrda kao točak od kočije, ali kasnije je išlo sve bolje i brže. Neki dodaju još i jaja, grožćice, više/manje šećera, promijene temperaturu naopako itd. tako da stvarno se možeš igrati kako hoćeš.