Ma već je pala odluka na kond bojler, te imam novu informaciju za servise. Radije uzet vaillant nego npr bosch bojler jer je teže nać servisera za bosch, što znači i da ako ga ima da je skuplji, ne?
Rupu za zrak u kupaonici teško da mogu iskoristit jer bi između bojlera i te rupe za dimnjak bio prozor, pa ne dolazi u obzir.
Ali pošto imam drugu kupaonicu iznad te, koja se nebude renovirala, mogo bi tamo nabacit bojler jer ima priprema za njega, a i dimnjak bi bio kraci za cca 2,3m.
Ma trebo bi nacrtat da se vidi u bokocrtu kako to izgleda i di bi smjestio pufer i peć u podrum ispod kupaonice.. pa sve to sumirat, ali ako nađem vremena.
Imam preporuku majstora koji bi to sve sam odradio, ali moram se raspitat, zato sam tu.. On će mi i preporučit šta i kako, ali volim pitat za takve informacije iz više izvora..objektivno razmišljanje..
Sad sam u proučavanju pufera, dal uzet skuplji, da danas sutra spojim solarke. To su te dileme..
@goran
nije problem da plin bojler dogrijava pufer, više je sranje kad ga od nule ide zagrijat.. al to ću pitat majstora, a još i ako sanitarnu vodu stavim preko pufera onda itekako ima smisla.. iako nemam pojma kako to funkcionira (cijevi sa sanitarnom vodom prolahe kroz pufer i griju se ?)
Budžet je fleksibilan, tj rastegnut ću se na svako rješenje koje je dugotrajnije i efektivnije.
Pirolitički kotao je skup da, ali nije toliko problem cijena nego pitanje vijeka trajanja, a neka mi kotao sprhne kao što me kolega gore uplašio.. onda radije kupim nekoliko običnih peći. Također skladištenje drva mi je problem i nisam siguran da bi mogla ostat dovoljno suha.