Mislim da ste malo omašili s ovim usporedbama mobitela prije 10-15g.
Onda su ti uređaji bili čudo tehnologije s masu novih featurea, drugačijim dizajnom, unikatnim hardverom i sl.
Također, broj prodanih top modela je bio smiješno malen s obzirom na danas, te da se isplati R&D je trebala cijena biti visoka.
Danas su ti uređaji praktički isti, isti dizajn, iste komponente, isti OS, minimalne tehnološke inkrementalne promjene s generacije na generaciju.
Zašto je cijena takva? Zato što su ljudi spremni platiti. Ista stvar s autima, prije si ima srednju klasu za 10k eura (ekvivalent u DEM), a sad nemaš crossdresser, pardon crossover isprdka za manje od 25-30.000€
Isto tako, danas za male pare kupiš vrhunski laptop koji bi te prije 10-15g košta suho zlato (pri ovom ne mislim na očekivano povećanje performansi, nego izrade, autonomije, prenosivosti, dizajna itd). Zašto njima cijena nije rasla nego padala? Zato što ih koristi puno manja količina ljudi, a i ljudi u većini očito nisu spremni dati tolike novce za laptop.
Zašto? Zato jer su popularni i traženi proizvodi i svatko "mora imati "S" klasu jer je lakše dati 1000€, a uskoro 2000€ za S klasu Samsunga nego, 100x toliko za Mercedesovu, a mobitel ipak koristiš puno više, zar ne?
Također, zaboravljajte da je u vremenu kad su se Samsunga, Apple, LG it probijali na tržištu vladala skroz druga klima i da su operateri dobijali mobitele za kikiriki te ih subvencionirali kroz pretplate.
Svojedobno sam uzea tad aktualni iPhone 3G za par stotina kuna uz 300ak kn pretplate (ta 300kn pretplata je u to vrime bila skroz povoljna za ono što je nudila), toga danas nema.